Max von Sydow i Stockholm år 2000. Foto: Anders Holmström/TT

Så minns kollegorna Max von Sydow

Uppdaterad
Publicerad

Trygg, vänlig och generös. Så minns några av Max von Sydows kollegor skådespelargiganten.
– Han var en vänlig människa som var väldigt generös med att dela med sig av sina kunskaper, säger skådespelarkollegan Eddie Axberg.

Skådespelarkollegan Eddie Axberg spelade tillsammans med von Sydow i filmerna Utvandrarna och Nybyggarna. Han minns tillbaka till tiden med stor glädje.

– Han var en väldigt vänlig människa som var väldigt generös med att dela med sig av sina kunskaper. Han hade lika lätt för att umgås med amatörer som med professionella. Det är bara att beklaga, en bortgång av en stor skådespelare helt enkelt, säger Axberg till Kulturnyheterna.

Drog sig undan

Max von Sydow gick från att vara känd som öppen och tillmötesgående i offentligheten till att dra sig undan från slutet av 1990-talet. 2002 blev han fransk medborgare, och efter det gjorde han mycket få intervjuer med svenska tidningar.

– Jag frågade honom om ett jobb, det är nog 25-30 år sen, men han tackade nej. Det är den sista kontakten jag hade med honom, säger Eddie Axberg.

Max von Sydow skapade också rubriker genom att inte närvara vid Ingmar Bergmans begravning, och vänner som Liv Ullmann har vittnat om att de inte längre visste hur de skulle få kontakt med honom.

Kultstämplade filmer

Skådespelaren Inga Landgré spelade mot honom i Det sjunde inseglet och har starka minnen av Max von Sydow.

– Jag har ett väldigt personligt minne av honom. Vi satt i bussen och väntade på nästa tagning. Han satt bakom mig och jag lutade min rygg mot hans ben. Vi pratade inte om det men det fanns en trygghet i hans utstrålning och jag tyckte om att sitta där.

– Hans närvaro var hans styrka, säger hon.

Filmproducenten och produktionsledaren Katinka Faragó, som först blev känd som Ingmar Bergmans scripta, minns Max von Sydow med stor värme.

– Han kunde göra allting och allting han gjorde var bra. Jag minns när han gjorde revy med Povel Ramel, det var inte klokt så rolig han var. Vi jobbade ihop redan på 1950-talet med Ansiktet med Ingrid Thulin. Jag tänker på honom varje dag för jag fick en underbar skärbräda av honom när vi hade gjort Utvandrarna, så varje gång jag hackar något tänker jag på Max. Det här känns verkligen tråkigt, han var så speciell och begåvad, jättebegåvad.

En av Sveriges största

1989 samt 2012 nominerades han till en Oscar för sina roller i Pelle Erövraren samt i Extremt högt och otroligt nära, och så sent som i höstas hedrades han för sitt livsverk på Stockholms filmfestival. Totalt skulle det bli över 150 roller i filmer och tv-serier.

– Max von Sydow var en av de största som svensk tv, film och teater har haft. Han hade en unik spännvidd i roller och uttryck, från Sjunde inseglet till Star wars. Värdig, innerlig och närvarande, inte minst som Karl Oskar i Utvandrarna. Att en så tidlös person kan gå ur tiden, säger Hanna Stjärne, vd på SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer