Foto: AP/TT

Komediserien Roseanne läggs ner direkt efter stjärnans tweet

Uppdaterad
Publicerad

Tv-serien Roseanne kom med en ny säsong efter att ha lagts ner 1997. Återkomsten var en succé för tv-kanalen ABC, men efter en rasistisk tweet från stjärnan Roseanne Barr läggs serien ner, meddelar ABC under tisdagen.

”Roseannes Twitter-uttalande är motbjudande, förfärligt och inte i linje med våra värderingar. Vi har beslutat att lägga ner hennes tv-serie”, skriver ABC:s nöjeschef Channing Dungery i ett uttalande, skriver nyhetsbyrån Retuers.

Uttalandet kom några timmar efter att Roseanne Barr skrev på Twitter att en tidigare rådgivare till USA:s förre president Barack Obama, var den politiska motsvarigheten till ”om muslimska brödraskapet och Apornas planet skulle ha fått barn tillsammans”.

Meddelandet har sedan dess raderats.

Barr har bett rådgivaren, som är afroamerikan och född i Iran, om ursäkt.

Tv-serien Roseanne sändes mellan 1988 och 1997. Serien återupplivades 2017 och det senaste avsnittet sändes i amerikansk tv för en vecka sedan.

Handlar om Trump-väljare

I den nya säsong av Roseanne, skapad av bland andra Roseanne Barr själv, är huvudpersonerna Roseanne och Dan Conner (John Goodman) Trump-väljare – en grupp som sällan syns i populärkulturen.

Trump själv uppmärksammade hur bra det gick för serien (som haft i snitt 18,7 miljoner tittare per avsnitt) under ett tal han höll i delstaten Ohio i mars.

– Titta på Roseanne! Jag ringde henne i går, kolla på tittarsiffrorna! (…) Över 18 miljoner tittar och det handlar om oss, sade han då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.