Kommunpoeten om kritikstormen: ”På gränsen till overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Projektet med Tranemos kommunpoet har beskrivits som slöseri med skattepengar. Nu vill huvudpersonen själv reda ut frågetecknen.

– Efter omkostnader, skatter och sociala avgifter tar jag ut drygt 20 000 kronor i månaden, säger Jimmy Alm, kommunpoet i Tranemo.

Aftonbladets kolumnist Lena Mellin sågade projektet i en krönika den 18 oktober : ”Tranemo kommun har anställt en poet. En gång i veckan ska han skriva en dikt om kommunen. Kostnad: Nära 900 000 kronor. Det är inte ett skämt. Det är ett slags småskaligt vansinne.”

Lena Mellin är inte ensam om sin kritik. Kommunpoeten Jimmy Alm har ägnat hela veckan åt att hantera reaktionerna på hans projekt.

– De senaste dagarna har varit på gränsen till overkliga, de mest intensiva i mitt liv. Från att jag vaknar till att jag går och lägger mig är det konstant tryck. Jag försöker bara navigera i det.

Skrivkurser och offentlig konst

Faktum är att pengarna (894 000 kronor) kommer från statliga myndigheten Konstnärsnämnden och Jimmy Alms uppdrag, som löper från september 2021 och ett år framåt, består av flera olika åtaganden.

Utöver veckovis leverans av poesi ska det publiceras en bok, arrangeras skrivkurser för barn, vuxna och SFI-elever och produceras offentlig konst i samarbete med andra konstnärer och filmare.

Kommuninvånarna får även boka in sig på timmeslånga möten för att berätta om livet i Tranemo – samtal som Jimmy Alm sedan sammanställer till berättelser om hemorten.

– I mångt och mycket är det ett socialt projekt. Väldigt mycket av de statliga kulturpengarna går till städerna. Därför känns det fint att kunna ge landsbygden ett sådant här projekt. Jag tänker att det är en rättvisefråga, säger Jimmy Alm.

”900 000 är ingenting”

Tranemo kommuns kulturchef Juan Ochoa-Echevarria tycker att kritiken mot projektets budget på 900 000 kronor är överdriven.

– Det är ingenting, väldigt lite pengar. Det är massor av kulturarbetare som kommer att inkluderas. Pengarna ska täcka hans (Jimmy Alms) lön, hans projektledning och boken som ska finansieras.

Jimmy Alm säger att han räknar med att ta ut omkring 20 000 kronor i månaden för sitt heltidsarbete. Resten går till projektet.

– En stor del av budgeten går till att presentera dikterna och till de konstnärer som ska gestalta dikterna. Sen är det vanliga omkostnader som lokaler, marknadsföring, resor och en revisor.

”Man blir sedd som invånare”

Kulturchefen Juan Ochoa-Echevarria vänder sig emot beskrivningen att projektet är slöseri med skattepengar.

– Jag ser det som ett läsfrämjande projekt och att vi berättar om nutiden, med kopplingar till vårt kulturarv. Man blir sedd som invånare.

– Kommunen behöver inflyttning för att höja vårt skatteunderlag. Jag tror att kultur är en kraft som ser till att människor flyttar från ett ställe till ett annat. Vi inser att kultur kan vända negativa trender.

Kulturnyheterna har sökt Lena Mellin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.