Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ledarskribenten Anela Murguz tycker inte att Tranemo borde ha en kommunpoet. Se videon för att höra varför. Foto: Borås tidning/SVT

Skarpa kritiken mot att ha kommunpoet: ”Skattebetalare berörs av det här”

Uppdaterad
Publicerad

Flera kritiska röster har höjts sedan SVT Nyheter Väst berättade om kommunpoeten i Tranemo som finanseras av nästan 900 000 kronor i statliga medel.

– Det är ändå svenska skattebetalare som berörs av det här, säger Anela Murguz, ledarskribent på Borås tidning.

I videon kan du höra henne framföra sin kritik.

Anela Murguz har skrivit en kritisk ledartext i Borås tidning om att pengarna som lagts på kommunpoeten är felsatsade.

Men kritiska röster har höjts på fler håll.

”894 000 kronor av dina och mina skattepengar går till att en poet ska dikta om Tranemo under ett år. Suck. När ska politikerna lära sig att satsa på det viktigaste – och strunta i tramset?”, har Carolin Dahlman skrivit i en krönika i Bulletin.

”Halvskojigt skämt”

I Aftonbladet frågar sig den inrikespolitiska kommentator Lena Mellin följande i tidningen:

”Man skulle kunna tro att en kommunalanställd poet är ett skämt. Ett halvskojigt skämt ungefär 500 år efter det att hovnarrarna avskaffades. Men det är inget skämt. Det är ett tecken på småskaligt vansinne.”

Men alla tycker inte att det är en dålig idé att ha en kommunpoet. På samma tidning skriver kulturskribenten Kristofer Andersson att varje kommun med självaktning bör han minst en anställd lyriker.

”Naturligtvis ska Tranemo ha en hovpoet! Jag ser framför mig lättfattliga versioner av den franskamerikanske författaren Leslie Kaplans rapporter från Frankrikes fabriker, förlagda till västgötska industrigolv.” skriver han.

”Uppmärksamheten har gynnat”

Kommunpoeten Jimmy Alm blev först förvånad över mängden reaktioner. 

– Sedan har jag insett att det inte är så konstigt. Det här är ett konstprojekt. Det här är dessutom av nyskapande slag, ett slags experiment. Jag förstår att folk reagerar och det är på sin plats i en demokrati att vi diskuterar hur vi ska använda våra skattepengar. 

Hur ser du på kritiken om att det här skulle vara slöseri med skattebetalarnas pengar? 

– Det finns ändå människor som tycker kultur är väldigt viktigt. Kultur har aldrig varit självförsörjande. För min egen del skulle jag känna att samhället skulle bli väldigt tråkigt utan kultur. 

Jimmy Alm berättar att han efter reaktionerna fortsätter att jobba vidare i projektet. Och att uppmärksamheten också gynnat projektet.

– Det är väldigt många fler som hör av sig och kommer med förslag om vad de vill ha diktat.  

I klippet nedan hör du Tranemos kulturchef som försvarar projektet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturchefen menar att det råder missförstånd kring projektet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer