Mikis Theodorakis skrev mer än tusen musikaliska verk under sin livstid. Foto: TT

”Zorba”-kompositören Mikis Theodorakis är död

Uppdaterad
Publicerad

Den grekiske kompositören, dirigenten och politikern Michail ”Mikis” Theodorakis är död. Han blev 96 år.

Bozoukimusiken i filmen ”Zorba” (1964) med Anthony Quinn i huvudrollen gjorde honom världskänd men Mikis Theodorakis musik spänner över såväl grekisk folkmusik som mer orkestral symfonisk musik.

Ett av hans internationellt mest kända verk är tonsättningen av den chilenske diktaren Pablo Nerudas ”Canto General”.

Andra kända sånger är ”En sång till friheten”, i översättning av Bo Setterlind, ”Det är tid att sjunga sånger” och ”Kampen ska fortsätta” som Lars Forsell har tolkat. Mikis Theodorakis har också gästat Sverige många gånger. Första gången var 1971, då som dirigent för Radiosymfonikerna.

Mikis Theodorakis var också känd politisk motståndsman.

Efter andra världskriget fängslades han för sitt samröre med de grekiska partisanerna. Från 1964 satt Theodorakis i parlamentet, men fängslades åter 1967 av juntan, som förbjöd hans musik. Efter internationella påtryckningar tilläts han 1970 lämna Grekland och turnerade sedan världen över som en av landets främsta nationalsymboler.

Efter återkomsten till Grekland 1974 fortsatte Theodorakis att vara både konstnärligt och politiskt aktiv som parlamentsledamot för vänstern 1981–86 och för högern 1989–93 med en ministerposter 1990–92.

Han verkade därefter som musikchef vid grekiska radions och televisionens symfoniorkester och kör.

Mikis Theodorakis blev 96 år gammal.

Fakta: Mikis Theodorakis

Född: 29 juli 1925 på ön Chios

Familj: Myrto Altinoglou, barnen Margaret och George Theodorakis.

Utbildning: Efter musikstudier i Athen och periodvisa fängelsevistelser bodde Theodorakis 1954–60 i Paris. Där studerade han för Messiaen och skrev symfoniska och sceniska verk. Theodorakis sökte sig snart till en grekisk-nationell stil och använde element från grekisk folkmusik, som det folkliga instrument bozouki, vilket inte ansågs fint.

Musiken: Allra mest spridd av hans musik är nog musiken till filmen ”Zorba”. ”Canto General” med text av Pablo Neruda är också välkänd. Förutom verk i mer eller mindre klassisk stil har han också skrivit många mindre musikstycken och visor, många med patriotiskt och revolutionärt innehåll.

Politiken: Blev under juntatiden (1967–1974) satt i fängelse och torterad. Senare har han suttit flera perioder i Greklands parlament och bland annat kritiserat Alexis Tsipras regering för att ha förrått landet och sålt ut det till utländska intressen.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.