König Jerlmyr (M) om Avicii arena: ”Allt fler städer jobbar med värderingar”

Uppdaterad
Publicerad

Ericsson Globe byter namn till Avicii arena – trenden med arenor som namnges efter välgörenhet kan vara här för att stanna. Stockholms finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande Anna König Jerlmyr (M) tror det är viktigt för städer att förknippas med angelägna frågor.

Det nya namnet Avicii arena, efter artisten Tim Avicii Bergling, har initierats av Stockholm live som i sin tur ägs av amerikanska företaget ASM Global som driver över 300 arenor på fem kontinenter. Samarbetet involverar Tim Bergling foundation samt ett försäkringsbolag och ett byggvaruhus som står för sponsringspengarna.

Stockholm live hyr Avicii arena av Stockholms stad varför namnbytet även måste godkännas av Stockholms stad.

– När vi hörde om att byta från Ericsson globe till Avicii arena så var vi oerhört positiva. Det skickar en signal om att vi tar den här frågan på allvar och att vi vill minska stigmat kring psykisk ohälsa bland unga, säger Anna König Jerlmyr.

”Färre är religiösa idag”

Friends arena i Solna har fått sitt namn efter en antimobbningsorganisation och Avicii arena ska arbeta mot psykisk ohälsa. Men i båda fallen är det andra företag som står för sponsringen.

Är arenor som döps efter banker och telecomföretag ett minne blott?

– Ja, jag tror att allt fler städer jobbar med värderingar, säger Anna König Jerlmyr och fortsätter:

– När allt färre är religiösa idag så behöver man ett syfte med sitt liv och många vill göra gott och bidra till en bättre omvärld och hjälpa andra. Då tycker jag att det ligger i tiden att man med den här typen av sponsorskap kan bidra till ett samarbete och i det här fallet lyfta frågor om psykisk ohälsa bland unga.

Många kanske undrar vad de sponsrande företagen får ut av samarbetet då de inte finns med i arenans titel. Men König Jerlmyr tror att kommersiella aktörer resonerar ungefär likadant som Stockholms stad.

– Många företag väljer att sponsra goda syften, det ligger i deras affärstrategi. Att man vill främja och påverka sin omvärld och sin stad på ett positivt sätt.

”Namn betyder någonting”

Enligt König Jerlmyr är det särskilt viktigt att lyfta frågan just i år, då många unga mått sämre av att skolor varit stängda under pandemin.

Huruvida även tunnelbanestationen Globen kommer att byta namn till Avicii arena vet inte Anna König Jerlmyr, men tycker att namn på byggnader och platser är viktiga.

– Det är klart att namn betyder någonting och vi har en hel namnberedning i Stockholm som tittar på gator och platser där man går igenom vem som ska få namnsätta vilken plats. Det är ett mycket gediget arbete.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.