Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den ryska Anna Netrebko har tidigare vägrat ta avstånd från Putin. Nu ställs en konsert med henne i Prag in. Foto: TT/EPA/Florian Wieser

Konsert med Netrebko i Prag ställs in

Uppdaterad
Publicerad

En utsåld konsert i Prag med den ryska sopranen Anna Netrebko har ställts in. Det på grund av Rysslands invasion av Ukraina, sade arrangörerna på torsdagen.

Agenturen Nachtigall Artists Management skrev på Facebook att de hade kommit överens med arrangören om att ställa in den utsålda konserten efter politiskt motstånd i Prag. Konserten skulle ha ägt rum i oktober.

Tjeckien, en EU- och NATO-medlem, har varit en stark anhängare av Ukraina sedan Rysslands invasion förra året och har försett Kiev med betydande militärt och humanitärt bistånd.

Tog inte avstånd från Putin

Netrebko, som mottog Polarpriset 2020, fick sparken från Metropolitan i New York i mars 2022 för att hon vägrade att ta avstånd till Rysslands president Vladimir Putin efter att han inlett anfallskriget mot Ukraina.

När hon senare fördömde kriget och försökte distansera sig från den ryske presidenten i ett uttalande blev hon i sin tur av med jobb i Ryssland och kallades förrädare av den ryska statsdumans talesperson.

Stämde Metropolitan

I början av augusti stämde hon sin tidigare arbetsgivare Metropolitan på minst 3,8 miljoner kronor (360 000 dollar) för förlorade inkomster för framträdanden och repetitioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.