Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Operastjärnan tog inte tydlig ställning emot Putin och fick därför sparken. Nu stämmer hon The Met. Foto: Armin Weigel/AP

Sparkad rysk operastjärna stämmer The Met på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Den rysk-österrikiska operasångaren Anna Netrebko stämmer Metropolitan opera i New York på 3,8 miljoner kronor för uteblivna intäkter, efter att hon fick sparken från operan i samband med Rysslands invasion av Ukraina.

Operastjärnan, sopranen Anna Netrebko, fördömde invasionen efter påtryckningar från The Met, men har dragit sig för att uttala sig om Rysslands president Vladimir Putin.

Efter 20 år på operan fick hon därför sparken. Hon menar att det var ett kontraktsbrott.

Vill ha miljoner som ersättning

För bland annat uteblivna inkomster och ärekränkning stämmer hon nu Metropolitan opera och operachefen Peter Gelb på närmare 3,8 miljoner kronor.

Netrebko menar att det hela har gett henne allvarlig ångest och stress.

I ett uttalande skriver operan att stämningen saknar belägg, rapporterar BBC.

Operan bröt med flera

Metropolitan opera i New York har länge anställt ryska sångare och även samarbetat med Bolsjojteatern i Moskva. Efter invasionen uttalade sig operachefen om att de bryter samarbetet med artister och institutioner som stödjer Putin, eller som får stöd av honom.

Utöver Netrebko bröt de också med stjärndirigenten Valerij Gergiev, som vid flera tillfällen uttalat sitt stöd till Putin.

Det var Gergiev som upptäckte Netrebko och 1994 debuterade hon i rollen som Susanna i Figaros bröllop av Mozart, på Mariinskijteatern i Sankt Petersburg.

2014 anklagades hon för att stödja de proryska separatisterna i östra Ukraina, när hon donerade pengar till en opera i Donetsk och poserade med en prorysk rebellflagga.

Under sin karriär har hon uppträtt på de flesta av de största operascenerna och 2020 tilldelades hon Polarpriset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.