Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Storåkers (L) förslag på vad Marabouparken ska heta istället. Foto: Gunnar Lundmark/Bertil Enevåg Ericson/TT

L: Byt namn på Marabouparken: ”Fördömer Rysslandsaffärerna”

Uppdaterad
Publicerad

Chokladföretaget Marabou grundades som ett familjeföretag i Sundbyberg nordväst om Stockholm för över 100 år sedan. Men sedan dess har företaget fått ett nytt moderbolag som på senare tid kritiserats hårt för sina affärer i Ryssland. Nu vill kommunens oppositionsråd att parken, och parkens konsthall, ska byta namn.

1916 grundades Marabou i Sundbyberg och har gett namn till Marabouparken som även huserar kommunens konsthall.

Marabouarvet har varit en stolthet för Sundbyberg, även om produktionen flyttade till Upplands Väsby 1976. Men nu har varumärkets namn svärtats ner eftersom moderbolaget Mondelēz har affärer i Ryssland.

Nu vill Sundbybergs oppositionsråd Johan Storåkers (L) att parken och konsthallen byter namn.

– Det handlar om att sända en signal att vi verkligen står bakom det ukrainska folket med total solidaritet och då måste vi fördöma ett företag som bedriver affärer i Ryssland, och de äger även varumärket Marabou. Det är viktigt att via vårt agerande gör vår ståndpunkt tydlig, i ett sådant här utsatt läge i Europa och världen, säger Johan Storåkers till SVT Kulturnyheterna.

Är det här även partiets åsikt?

– Det är inte hanterat i partiet. Däremot har vi nu under eftermiddagen haft en beredning inom vår kommunfullmäktige grupp och kommer att lämna in en motion under kvällens kommunfullmäktige i Sundbyberg med samma budskap, säger Johan Storåkers.

Namnförslag: Sundbybergsparken

Vad parken istället skulle heta behöver diskuteras vidare i Sundbyberg anser Johan Storåkers men kommer samtidigt med ett förslag:

– Den skulle exempelvis kunna heta Sundbybergsparken, men det är endast ett förslag låt samtalet gå vidare, säger han.

Peter Schilling (S) är kommunstyrelsens ordförande och säger att kommunen sagt upp olika avtal med Marabou och Mondelez, men att ett namnbyte inte är något som ska röstas igenom i kommunen, utan att det är upp till sundbybergarna.

– Marabouparken är väldigt viktig för många sundbybergare, många i mitt parti har till exempel jobbar där. Jag tycker man ska vara lite försiktig och även om man bytte namn tror jag att det fortfarande skulle heta Marabouparken i folkmun, säger han.

Missnöjet med Mondelez och Marabou

Kulturnyheterna uppmärksammade i februari att Marabous moderbolag var verksamt i Ryssland samtidigt som Marabou var huvudsponsor för Melodifestivalen.

”Det här är nya uppgifter som vi fått reda på nu, det är en helt ny situation” svarade ansvariga då.

Sedan dess har fler företag valt att bryta sina chokladsamarbeten.

Nöjesparkerna Liseberg, Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara sommarland ansluter sig till bojkotten i mitten av juni.

Även Ikea, SJ och Svenska fotbollförbundet har valt att bojkotta produkterna.

Mondelez meddelar att man ska separera den ryska verksamheten från resten av företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.