Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla varor från Mondelez har fått markering om att koncernen är svartlistade i Ukraina, berättar handlaren Julia Nordevik. Foto: SVT

Chokladprotesten växer – matbutik på Tjörn bojkottar varor från Mondelez

Uppdaterad
Publicerad

Matbutiken på Tjörn ansluter nu till protesten mot livsmedelkoncern Mondelez. Företaget är svartlistat i Ukraina för att det har fortsatt sin verksamhet i Ryssland. Nu stoppar handlaren i Skärhamn inköp av Marabous choklad, Philadelphia färskost och ett tiotal andra varor – trots eventuella förluster.

– Vi har inte räknat på det, det viktigaste är att ta ställning i kriget, säger Julia Nordevik, ställföreträdande handlare.

Butiken började bojkotten med varningslappar på Marabous choklad. Nu har alla varor från Mondelez fått markeringar om att bolaget är svartlistade i Ukraina. Förutom det har butiken i Skärhamn stoppat inköp av produkterna och avbeställt sommarskyltningar där företagets produkter ingår.

– Vi slänger ingenting utan vi säljer ut det som vi har, men vi har stängt av alla inköp av de här produkterna, säger Julia Nordevik, ställföreträdande handlare.

Fler bolag i svartlistan

Under 2022 tredubblades Mondelez vinst i Ryssland. SVT har tidgare berättat om att en handlare i Umeå stoppat inköp från Mondelez. Samtidigt finns det ytterligare hundratals bolag som är svartlistade i Ukraina. Bland annat livsmedelsjättar som Pepsi, Nestlé och Danone.

– I dagsläget så har inte vi hört att Ukraina uppmanar till bojkott av några andra varor, säger Julia Nordevik, ställföreträdande handlare.

Ingen respons från Mondelez

Butikens ägare har lämnat sina kontaktuppgifter till Mondelez men har inte fått någon kommentar om hur koncernen ser på sin verksamhet i Ryssland.

Även SVT har sökt Mondelez som inte återkommit.

Det är Kyev School of Economics (KSE) som har startat projektet och svartlistar bolag som fortsätter sin verksamhet i Ryssland under kriget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.