Pernod Ricard äger varumärket Absolut sedan köpet av Vin & Sprit 2008. Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter kritiken: Absolut vodka-ägaren stoppar rysk export – igen

Uppdaterad
Publicerad

Spritjätten Pernod Ricardstoppar exporten till Ryssland, bara en månad efter att den återupptogs.

”Vi ska också upphöra med distributionen i Ryssland, en process som vi tror kommer ta månader att slutföra”, skriver koncernen i ett pressmeddelande.

Ryssarna fick stå utan Absolut vodka, Kahlúa, Jameson whiskey, Beefeater gin och Minttu när Pernod Ricard stoppade exporten under ett år till följd av invasionen av Ukraina. Men i början av april hävde den franska dryckeskoncernen exportförbudet – vilket möttes av protester.

För Absolut vodka återinfördes exportförbudet snabbt, bland annat efter bojkott från flera svenska krogar. Nu meddelar Pernod Ricard att man stoppade exporten av samtliga internationella varumärken redan i slutet av april.

”Vi utvärderar hur vi ska anpassa vår lokala organisation till följd av det här beslutet”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Pernod Ricard har tidigare uppgett att Ryssland stod för mindre än 3 procent av den totala försäljningen före det första exportförbudet och koncernen hade runt 300 anställda i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.