Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots de västliga sanktionerna försöker Ryssland exportera ut sin olja till olika länder med hjälp av skuggflottor och det, menar flera experter, ökar risken för oljeutsläpp i Östersjön. Se SVT:s korrespondent redogöra situationen i klippet. Foto: SVT

Rysslands knep för att runda sanktioner – ”skuggflotta” i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Olja och gas är Rysslands främsta exportvaror – och nu tar man till nya metoder för att kunna runda de västliga sanktionerna. Det leder till en ökad risk för oljeutsläpp i Östersjön, menar Finlands kustbevakning.

Fartygen som transporterar rysk olja har kallats för en ”skuggflotta”. Den består av äldre fartyg som inte är registrerade i Ryssland – vilket gör det möjligt att runda USA och EU:s försök att strypa Rysslands intäkter av exporten.

På finska viken har kustbevakningen märkt av att det delvis är andra typer av fartyg som trafikerar Östersjön.

– Sedan de senaste sanktionerna trädde i kraft har vi sett lite äldre fartyg som inte tidigare trafikerat här i isiga förhållanden. Alla fartyg är inte heller isklassade, säger Mikko Hirvi, biträdande kommendör i Finlands kustbevakning.

Hör hur utländska fartyg hjälper Ryssland att kringgå sanktioner – och vilka konsekvenser det kan få för Östersjön – i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet