Svåra konsekvenser väntar för det land som stöttar Rysslands krig i Ukraina, skriver G7-länderna. På bild G7-landet Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Foto: Filip Singer/EPA/TT

G7-länderna: Stötta Ryssland – och möt svåra konsekvenser

Uppdaterad
Publicerad

G7-länderna ska försvaga Ryssland genom att förneka landet tillgång till deras ekonomier, som är de sju starkaste i världen. Svåra konsekvenser väntar för det land som stöttar Rysslands krig i Ukraina, skriver länderna i ett uttalande.

På årsdagen för Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina träffade ledarna för G7, USA, Japan, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Ett gemensamt uttalande följde efter mötet. Länderna lovar att tillsammans stötta Ukraina ekonomiskt, diplomatiskt och militärt, samt att bistå landet i återuppbyggnaden av samhället.

En rad hårda ord och åtgärder riktas samtidigt mot Ryssland.

Sanktioner på flera områden

G7-länderna fördömer Rysslands brutala, orättfärdiga krig med våldtäkter, tortyr, deportationer och dödandet av civila, samt Kremls oansvariga tal om kärnvapen.

Nya sanktioner riktas därför mot landet. Målet är att helt ställa Ryssland utanför världens starkaste ekonomier. Åtgärderna berör bland annat rysk energi, oljeexport samt landets tillgång till varor som används i dess militärindustri, så som maskindelar och byggmaterial.

Åtgärder ska även vidtas gentemot rysk diamantexport.

G7-länderna lovar också att se till att Ryssland betalar för de skador de åsamkat Ukraina.

”Betala ett svårt pris”

Ett tydligt budskap riktas samtidigt mot de länder som på något sätt bidrar till Rysslands förmåga att föra krig i Ukraina. USA ska till exempel i högre utsträckning förhindra att amerikansk teknologi används för tillverkningen av drönare i Iran för användning i Ukraina.

”Vi uppmanar de länder och internationella aktörer som försöker undvika eller underminera våra åtgärder att sluta leverera materiellt stöd till Rysslands krig, eller betala ett svårt pris.” skriver G7-länderna.

Nytt sanktionspaket från EU

Samma dag godkände EU ett tioende sanktionspaket mot Ryssland.

Paketet skärper unionens åtgärder mot rysk propaganda, leveranser av drönare till landet samt mot varor och teknologi som kan användas i både civilt och militärt syfte.

Sanktioner införs även mot ytterligare individer och organisationer som stödjer kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.