Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s genomgång av ammunitionsbristen i Ukraina: ”Inte hållbart”. Foto: SVT, AP

Ukraina riskerar att få slut på ammunition: ”Akut problem”

Publicerad

Allierade i väst varnar för att Ukraina kan få slut på ammunition. Särskilt råder det brist på artilleriammunition – Ukraina gör av med mycket mer än vad väst kan producera.

– Detta är det mest akuta problemet, sa EU:s utrikeschef Josep Borrell vid ett möte med unionens utrikesministrar i Bryssel.

Striderna i Ukraina har låst fast sig i ett ställningskrig där båda sidor har kommit att förlita sig till stor del på artilleri. Så stora mängder skjuts att något liknande inte har skådats sedan andra världskriget.

Detta ställer också krav på västländerna, som kämpar med att möta Ukrainas efterfrågan på artilleriammunition.

– Om vi misslyckas med detta är krigets resultat i fara, sa Josep Borrell.

Västvärlden har inte kapacitet att tillverka tillräckliga mängder åt Ukraina, och tvingas ta av sina egna vapenlager. För västländerna är det ett risktagande, eftersom ammunition också behövs för att försvara de egna länderna i händelse av krig.

Måste producera mer ammunition

– Det gäller att göra allt vi kan för att få igång den här produktionen. Det är naturligtvis jättebråttom, säger Rein Pella, lärare i försvarssystem på Försvarshögskolan.

Tidigare i veckan träffades EU:s utrikesministrar för att diskutera ett förslag från medlemslandet Estland att gemensamt göra beställningar av ammunition på EU-nivå för att få upp produktionen.

Enligt förslaget ska en liknande modell användas som när unionen upphandlade vaccin mot covid-19.

Bristen på artilleriammunition kan innebära ukrainska förluster på slagfältet – hör artilleriexperten Rein Pella i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.