Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/EPA

Regeringen skickar Leopard 2 till Ukraina: ”Så snart som möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att skicka ett tiotal svenska Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina och även bidra i den internationellt samordnade leveransen av luftvärnssystemen Hawk och Iris T. Det meddelar regeringen på fredagen.

– Det är de beslut vi har fattat, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) presenterade på fredagseftermiddagen ett nytt militärt stödpaket till Ukraina.

Där meddelades att Sverige nu kommer att skicka svenska Leopard 2-stridsvagnar.

– På Tysklands initiativ och efter diskussioner i det vi kallar för ”leopardfamiljen” har vi beslutat att leverera svenska Leopard 2-stridsvagnar också till Ukraina i nära samordning med inte minst Tyskland, säger Ulf Kristersson.

Enligt försvarsministern handlar det om ett tiotal stridsvagnar av modellen Leopard 2A5, som är mer lik den tyska versionen av stridsvagnen. Totalt finns i dag 120 till antalet av den modellen i Sverige.

– Det vi gör nu är att vi bygger gemensamma förmågor. Vi  bygger både bataljoner och brigader med andra internationella partners, säger Pål Jonson.

”Helt avgörande för Ukraina”

Sverige kommer även att leverera luftvärnssystemen Hawk och Iris T. Iris T beskriver Jonson som ett luftvärn med medelräckvidd som skickas i samverkan med Tyskland. Det sker även en internationell samverkan för att skicka Hawk-systemet, som han beskriver som ”viktigt och centralt” för Ukraina.

– Ukraina behöver luftvärnssytem, det är helt avgörande för Ukraina att inte Ryssland får ett luftherravälde över Ukraina. Det är en förmåga vi behöver sörja långsiktigt.

”En markering”

Jonson betonar symboliken i att presentera det militära stödpaketet på årsdagen av den ryska invasionen.

– Det är naturligtvis en markering från vår sida gentemot Ryssland, men framför allt gentemot Ukraina, att vi stödjer dem genom att vi idag presenterar ett nytt vapenpaket, säger han.

Så sent som i går, torsdag, meddelade regeringen att Sverige kommer att ge ytterligare cirka en halv miljard kronor i stöd till Ukraina. Stödet fokuserar primärt på humanitära insatser och Ukrainas energisektor, vilket är tänkt att finansieras via biståndsbudgeten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: NTB/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.