Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten/SVT

Klart: Artillerisystemet Archer levereras till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att skicka det av Ukraina mycket efterfrågade artillerisystemet Archer till landet. Det meddelade regeringen i samband med att ett nytt, tionde, stödpaket presenterades.

– Ukrainas önskan om vad de behöver mest väger tungt, säger Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).

Det var på torsdagsförmiddagen under en presskonferens som Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L) och försvarminister Pål Jonson (M) meddelade vad det nya stödpaketet till Ukraina kommer att innehålla.

Bland annat kommer Sverige att samarbeta med Ukraina om upphandlingar av försvarsmateriel, vilket bidrar till att Ukraina kan köpa vapen snabbare. Man kommer även att skicka avancerade stridsfordon och pansarvärnsrobotar till landet.

Paketet innehåller enligt regeringen en omfattande mängd avancerade vapen, till ett värde av 4,3 miljarder kronor. Huvuddelen av bidraget står stridsfordon 90 för. Av denna typ kommer runt 50 att skickas.

– Det har god prestanda, är snabbt och ger bra skydd, säger energi- och infrastrukturminister Ebba Busch.

Archer levereras till Ukraina

Dessutom får Försvarsmakten i uppdrag att göra förberedelserna för leverans av artillerisystemet Archer B till Ukraina – något som har stått högt upp på landets önskelista. 

– Det här är ett väldigt kraftfullt artillerisystem med förmåga att bekämpa markmål upp till fem mil, säger integrationsminister Johan Pehrson och tillägger att det handlar om pjäser som Försvarmakten i dag inte använder.

Utöver pjäserna omfattar förberedelserna även kringutrustning och ammunition, enligt regeringen.

Sedan den ryska invasionen har Sverige hittills bidragit med militärt stöd för ett värde av omkring fem miljarder kronor till Ukraina. Ett nionde stödpaket, innehållande bland annat luftvärn och vinterutrustning, presenterades i mitten av november förra året och värderades till tre miljarder.

Hör vapenexperten Rein Pella berätta om varför Ukrainas utrikesminister så gärna vill ha den svenska artillerisystemet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vapenexperten berätta om varför Ukraina så gärna vill ha den svenska artillerisystemet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.