Det totala militära stödet från Sverige till Ukraina hittills har av regeringen uppskattats ha ett värde av fem miljarder kronor. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverige kan skicka artillerisystemet Archer till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ska på torsdagen presentera ett nytt militärt stödpaket till Ukraina. Då ska ett regeringsbeslut tas om att ge bort artillerisystem.

Det nya stödpaketet, som blir det tionde, presenteras på en presskonferens som regeringen utlyst till klockan 10.15. Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att stödpaketet blir stort, men vill inte gå in på några detaljer.

På ärendeförteckningen för regeringssammanträdet på torsdagen står att beslut ska fattas om överlåtelse av artillerisystem till Ukraina, som Expressen var först med att rapportera.

Archer står högt på den ukrainska önskelistan.

Att Sverige ska skicka mer militärt stöd till Ukraina är väntat. Ulf Kristersson uppgav på Folk och försvars rikskonferens i Sälen nyligen att han hade talat med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Stor precision

Archer är ett artillerisystem som snabbt kan förflyttas på hjul, snabbt avfyras och har stor precision. Sverige har 48 Archer-pjäser. Den sista levererades så sent som i november.

Regeringens presskonferens hålls dagen innan alla länder som stödjer det ukrainska försvaret med vapen möts på den amerikanska flygbasen Ramstein i Tyskland. På mötet deltar för svensk del försvarsminister Pål Jonson (M).

I Ramstein blir den stora frågan om man är beredd att förse Ukraina med mer och tyngre materiel för motoffensiver.

Det som framför allt diskuteras är stridsvagnar av den tyska modellen Leopard 2. Sverige har 120 av den modellen som här kallas stridsvagn 122.

Leopard 2 finns i större uppsättningar hos de 13 europeiska arméer som använder dem. Finland och Polen har redan visat sig villiga att bidra. Att stridsvagnarna är tyska innebär dock att Tyskland har sista ordet.

Fem miljarder

Det totala militära stödet från Sverige till Ukraina hittills har av regeringen uppskattats ha ett värde av fem miljarder kronor, varav de senaste, nionde paketet värderades till tre miljarder.

I det paketet ingick ett luftvärnssystem med kvalificerad ammunition, kvalificerad ammunition till ett annat luftförsvarssystem, terrängbilar, kroppsskydd för soldater och vinterutrustning, som snödräkter, värmekaminer, tält och maskering.

I tidigare paket har Sverige bland annat skickat 15 000 pansarskott, andra pansarvärnsvapen och sjömålsrobot 17 levererats till Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.