Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kanske är sista gången de ser varandra” – hör fotograferna berätta om sina starkaste bilder från Ukraina. Foto: Paul Hansen för Dagens Nyheter

”Kanske är sista gången de ser varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Ett farväl, en intensiv attack mot en by, ett barn som värmer sig vid en gasugn. När fotograferna närmar sig kriget i Ukraina skildras något annat än truppförflyttningar och vapenleveranser.

– Jag valde den här bilden för att den inte är en vanlig krigsbild, och just därför är den så stark, säger Paul Hansen om bilden han fångade på en tågstation i Liviv.

Lotta Härdelin och Paul Hansen är fotografer på Dagens Nyheter och Emil Larsson arbetar för SVT. Alla tre har varit i Ukraina i perioder under året.

– Det har varit läskigt och stressigt, men viktigt känner jag, säger Emil Larsson, fotograf på SVT.

–  Det kan förändras på bara någon sekund, från att det knappt syns att det är krig – till flyglarm, och då är kriget plötsligt väldigt närvarande, säger Lotta Härdelin.

Styrka hos befolkningen

Alla tre vittnar om fruktansvärda händelser från Ukraina, men de berättar också om en styrka som de upplever att människor bär på. SVT:s Emil Larsson beskriver det som en kämparglöd, Lotta Härdelin som en vilja att hjälpa.

– Trots att man har mött otroligt mycket förödelse och sorg har människor trots det orkat ge en vänlig blick, eller hjälpa varandra, säger Lotta Härdelin.

– Ukrainarnas motståndskraft har förvånat mig, jag upplever att de är fed up, säger Paul Hansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukraina

Mer i ämnet