Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Ben Wallace om sitt sista möte med Ryssland innan invasionen. Foto: SVT/Dokument utifrån

Ben Wallace: Lögnen var en maktdemonstration

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att stoppa Rysslands storskaliga invasion av Ukraina möttes representanter från Storbritannien och Ryssland i februari 2022. Enligt Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace ljög den ryske försvarsministern för honom under mötet och sade att de inte hade planer på en invasion.

– Det var den direkta lögnen om vad de inte skulle göra som bekräftade för mig att de skulle göra det, säger han.

När Ben Wallace, Storbritanniens försvarsminister, mötte den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu i Moskva sade Sjojgu bland annat att Ryssland inte planerade att invadera Ukraina. Ett exempel på det ryska begreppet ”vranju”, det vill säga en uppenbar lögn, enligt Wallace.

– Han visste att jag förstod att han ljög. Jag tror att det handlade om att säga: ”Jag är mäktig”, säger Ben Wallace i Dokument utifrån: Putin och västvärlden. 

Se det tredje avsnittet av Dokument utifrån: Putin och västvärlden på SVT2 den 26/2 klockan 22, eller hela serien på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukraina

Mer i ämnet