Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi tror att en ukrainsk offensiv kan komma till våren: ”I april någon gång, i sydlig riktning”. Men det är mycket som kan hända innan dess. Hör honom om krigets utveckling i inslaget. Foto: SVT

Paasikivi: Tre scenarier för krigets utveckling

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 februari 2022 nåddes världen av beskedet – Ryssland hade startat en storskalig invasion av Ukraina. Ett år med krig i Europa har nu gått, men hur kan det komma att utvecklas framöver? Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan, beskriver tre scenarier.

Det finns tecken på att ryssarna håller på med en offensiv, enligt Paasikivi. 

– Det verkar som, enligt den information som jag sett, att man försöker hitta svagheter i Ukrainas försvarsgruppering. Man vill nog gärna ta resten av Donetsk och Luhansk län, de delar som inte är ockuperade redan, men ukrainarna försvarar sig. 

På fredagen kom besked från flera länder om stödpaket till Ukraina. Bland annat ska Sverige skicka ett tiotal Leopard 2-stridsvagnar, har regeringen meddelat. Ammunition spelar också in för utvecklingen i kriget, enligt Paasikivi.

Hör om berätta om scenarierna i klippet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.