Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hygien- och hälsobolaget Essitys kontor i Mölndal. Foto: Tomas Singer/SVT

Svenska blöjtillverkaren Essity på Ukrainas svarta lista

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska börsnoterade blöj- och papperstillverkaren Essity som finns med på Ukrainas svarta lista säljer nu all verksamhet i Ryssland. Det uppger Essity i ett pressmeddelande under lördagen.

Bolaget har tre fabriker i landet och säger sig ha velat lämna den ryska marknaden i över ett år.

Bojkotten av amerikanska livmedelsjätten Mondelez sprider sig bland svenska handlare. Samtidigt finns flera andra stora bolag på Ukrainas svarta lista, bland annat svenska hygien- och hälsobolaget Essity som har fabriker i Lilla Edet, Falkenberg och Mölnlycke.

Den 1 mars 2022 gick Essity ut med information om att de inom två veckor skulle stänga ned sin verksamhet i Ryssland. Men mer än ett år senare är deras tre anläggningar i Ryssland fortfarande i drift.

Omsätter miljarder i Ryssland

Enligt Essitys senaste delårsrapport uppgick bolagets nettoomsättning i Ryssland till cirka 3,6 miljarder kronor under 2022. En ökning från 2,8 miljarder under 2021. Och i december 2022 skrev ryska medier att bolaget tillverkar 70 olika varor i Ryssland, såsom servetter, pappersnäsdukar och toalettpapper.

Enligt årsrapporten för 2022 hade Essity 1 400 anställda i Ryssland. Essitys nettotillgångar i Ryssland var den 31 december 2022 cirka 1,4 miljarder kronor.

Tackat nej till intervju

Bolaget har tidigare avböjt SVT Västs intervjuförfrågan. I ett mejlsvar beskriver Essity att arbetet med att lämna den ryska marknaden går trögt:

”Redan i april 2022 inledde vi en försäljningsprocess av vår ryska verksamhet. Processen är komplicerad och har tagit längre tid än beräknat. Vi hoppas inom kort kunna kommunicera mer om processen”, skriver Sofia Hallberg, kommunikationsdirektör för Essity, till SVT.

Fått godkänt på att sälja

Under lördagen går dock företaget ut och berättar i ett pressmeddelande att de hittat en ny rysk ägare till sin ryska verksamhet. I veckan har de även fått godkänt av ryska myndigheter att sälja all verksamhet i landet.

Varför har ni inte bara gjort detta tidigare?

– Det var mycket mer komplicerat att sälja i Ryssland än vi trodde, säger pressansvarige på Essity Karl Stoltz under lördagen.

Det är Kyev School of Economics (KSE) som har startat projektet och svartlistar bolag som fortsätter sin verksamhet i Ryssland under kriget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.