Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det handlar om att jag vill få stopp på kriget” – hör handlaren Mats Calla om valet att plocka bort produkter. Foto: Anders Öhlund/SVT

Handlare i Umeå bojkottar Marabous chokladkakor: ”Jag förlorar pengar men kriget måste stoppas”

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina har svartlistat den globala livsmedelsjätten Mondelez som äger bland annat det svenska varumärket Marabou. Nu plockar Mats Calla, handlare i Umeå, bort alla företagets produkter ur sin livsmedelsaffär.

Globala livsmedelsjätten Mondelez är svartlistad av Ukraina och nu agerar handlaren Mats Calla i Umeå, något Expressen var först med att berätta. Anledningen till att han plockar bort varorna är att Mondelez, till skillnad från andra livsmedelsföretag, fortsatt sin verksamhet i Ryssland.

–  Det handlar om Marabous chokladkakor, Philadelphia-ost, Oboy och annat. Det är ganska många varor, men jag måste markera, säger Mats Calla och fortsätter:

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

–  Vi måste börja någonstans. Visst jag förlorar pengar på det här, men kriget måste stoppas.

Till media har företaget tidigare sagt att varumärket Marabous produkter inte tillverkas i någon av de ryska fabrikerna, och det finns inte heller några produkter från fabrikerna till salu i Norden.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt företaget för en kommentar utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet