Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkogårdschef Ulrik Nilsson visar marken där ungefär 2 000 personer hade kunnat begravas om kriget kommer. Foto: Lukas Deininger/SVT

Så har Vännäs-Bjurholms pastorat rustat sig för krig – köpt mark för 2 000 gravar

Uppdaterad
Publicerad

Vännäs-Bjurholms pastorat höjer beredskapen för krig. Ett 30-tal anställda kommer att krigsplaceras för att kunna utföra begravningar och skydda kulturminnen under krigstider. Kyrkogårdschefen har bunkrat drivmedel och kol – och vid kyrkan i Vännäsby finns plats för 2 000 gravar, om kriget skulle komma.

Innan jul uppmanade ärkebiskopen Martin Modéus samtliga kyrkoherdar att höja beredskapen för kris och krig. Det har påbörjats i Vännäs-Bjurholm pastorat.

När pandemin kom såg man över kris- och beredskapsplanen i Vännäs. Men sedan började kriget i Ukraina.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

– Då kände vi att vi behövde komplettera planerna. En direkt påföljd av detta är att Svenska kyrkan nu har börjat krigsplacera sin personal för att säkerställa att de kan utföra de uppgifter som Svenska kyrkan enligt lag är skyldig att tillhandahålla, säger kyrkoherden Erika Forsvall.

– Det är främst begravningsverksamhet samt att skydda och vårda kulturminnen, säger hon.

Krigsplacerar nästan all personal

I Vännäs-Bjurholm kommer ett 30-tal anställda, nästan hela personalstyrkan, att krigsplaceras.

– Även vi som jobbar församlingsvårdande har en särskild kompetens och en viktig roll, säger Erika Forsvall och menar att kyrkan måste vara tillgänglig för samhället även under kristider.

Gudtjänster ska hållas och rum ska vara tillgängliga för att människor ska kunna mötas.

– Kyrkan måste ju fortsätta vara kyrkan. När det blir oro ser vi att kyrkan betyder väldigt mycket för många, säger hon.

Krigskyrkogård för 2 000 gravar

En central uppgift som kyrkan måste tillhandahålla under höjd beredskap är bland annat begravningsverksamhet. För att säkerställa den har kyrkogårdschefen Ulrik Nilsson bunkrat upp med kol för att kunna tina upp marken vintertid.

En åker bredvid kyrkan i Vännäsby har köpts in för länge sedan. Där kan upp till 2 000 människor begravas i kistor.

I klippet ser du åkern som kan bli en krigskyrkogård i Vännäsby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet