Frågan kommer enligt Liseberg att behandlas vidare på nästa styrelsemöte den 19 juni. Arkivbild. Foto: SVT

Liseberg svänger om chokladen – pausar alla inköp från Mondelez

Uppdaterad
Publicerad

Inget stopp av inköp av Marabou till chokladhjulet. Det var Lisebergs besked på tisdagen. I dag, onsdag, meddelar nöjesparken att man pausar alla inköp från omdebatterade Mondelez.

– Det är klart att man blir personligt engagerad och vi tar intryckav alla de kommentarer vi får, säger Mårten Westlund,kommunikationschef på Liseberg.

Liseberg har flera lyckohjul där man kan vinna stora förpackningar av Marabou, Daim eller Toblerone. Men frågan om man ska fortsätta med chokladhjulen har diskuterats flitigt de senaste dagarna, inte minst sedan flera andra aktörer valt att stoppa inköp från Marabous ägare Mondelez.

Bakgrunden är att den amerikanska livsmedelsjätten har affärsmässig verksamhet i Ryssland.

På nöjesparkens konto på sociala medier finns många upprörda inlägg efter att Liseberg häromdagen uppgav att de inte tänkte avbryta sina inköp från Mondelez.

”Jag lovar på heder och samvete att jag inte kommer sätta min fot på Liseberg med mina barn innan ni har fixat det här”, skriver en av kritikerna på Facebook.

Liseberg: Komplex fråga

Enligt Liseberg är frågan svårhanterlig.

– Det kan tyckas vara ett enkelt beslut, men det får många följder sompåverkar juridiskt, politiskt och naturligtvis moraliskt, därför vill vi ta det här i rätt ordning, säger Mårten Westlund.

Extrainsatt styrelsemöte om Mondelez på fredag

Samtidigt uppger Liseberg att frågan om inköp från Mondelez ska diskuteras på ett extrainsatt styrelsemöte på fredag. Utan att föregripa något långsiktigt beslut väljer nu parken att stoppa alla inköp från Mondelez.

– Frågan om Mondelez kopplingar till Ryssland är komplex, men berör också många djupt, det har vi stor respekt för. Jag är övertygad om att styrelsen kommer fatta rätt beslut, på rätt underlag och i rätt ordning på fredag, säger Lisebergs styrelseordförande Kurt Eliasson i ett pressmeddelande.

Så här säger några besökare på Liseberg om att chokladhjulet fortfarande snurrar i nöjesparken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Spontant tycker jag de borde förbjuda.” Nina Agnetoft Krondahl besökte Liseberg på tisdagen. Starta klippet för att se vad hon och andra besökare tänker om bojkott av Mondelez produkter. Foto: George Adam/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.