Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Spontant tycker jag de borde förbjuda.” Nina Agnetoft Krondahl besökte Liseberg på tisdagen. Starta klippet för att se vad hon och andra besökare tänker om bojkott av Mondelez produkter. Foto: George Adam/SVT

Liseberg och Skara sommarland fortsätter sälja choklad

Uppdaterad
Publicerad

Skara sommarland och Liseberg fortsätter att sälja choklad från Marabou i sina parker, trots att flera andra bojkottar Mondelez.

– I våra samtal med Marabou har de försäkrat oss om att deras produktion sker lokalt i Sverige och att de inte heller säljer några produkter i Norden som tillverkats i Ryssland, säger Annika Troselius, informationschef för Parks and Resorts som äger Skara sommarland.

Liseberg har ett stort chokladhjul med Marabous produkter och frågan om man ska fortsätta med det kommer upp på ett styrelsemöte på måndagen, meddelade den kommunala nöjesparken under måndagen.

Ansvariga på Parks and Resorts som driver Skara sommarland, Furuvik i Gävle, Kolmården och Gröna Lund i Stockholm har kontaktat alla leverantörer för att försäkra sig om att inga produkter i parkerna produceras eller köps in i Ryssland.

– Vi har Marabou i våra parker, men håller oss informerade och för kontinuerligt en dialog med våra leverantörer. Skulle det visa sig att vi får ny information kommer vi agera utifrån det, skriver Annika Troselius informationschef.

Mondelez i kundbrev: ”Inte business as usual”

Mondelez vd Martina Flemström skriver i ett kundbrev till bland annat Liseberg att Marabou är ett svenskt varumärke och att produktionen är lokal.

”Men det är absolut inte 'business as usual' – Mondelez International har begränsat verksamheten och avvecklat alla nya kapitalinvesteringar och annonsering i Ryssland”, skriver vd Martina Flemström.

När det gäller orsakerna till att företagets internationella ägare inte drar sig ur Ryssland skriver hon följande:

”Om all verksamhet i Ryssland stoppas, skulle det innebära att det blir svårare för vanliga människor att få tag på lagringsstabila matvaror samt att det skapar stor osäkerhet för 3000 medarbetare och alla de bönder som är beroende av Mondelez International, en ytterligare risk är också att verksamheten överlåts till en tredje part som kan använda alla intäkterna för egna intressen.”

I klippet ovan – hör besökarna på nöjesparken tycka till om Lisebergs beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.