• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten förklarar: Så blev den svenska chokladkakan frontfiguren i bojkotten mot jätteföretaget Mondelez. Foto: SVT

Mondelez beklagar sig över bojkott – men Ukraina tackar

Uppdaterad
Publicerad

I ett internt mejl beklagar sig flera av Mondelez chefer i Europa över den storm som riktats mot företagets affärer i Ryssland. Samtidigt tackar Ukrainas myndighet mot korruption för bojkotten.

Det har stormat rejält kring jätteföretaget Mondelez – som bland annat äger det svenska varumärket Marabou.

Anledningen är företagets affärer i Ryssland. Och i ett internt mejl som gått ut till företagets anställda klagar nu företagets Europachef Vinzenz Gruber på de företag och privatpersoner som valt bojkott. Det rapporterar Reuters.

”Det är svårt för oss att se att vårt företag pekas ut och särbehandlas jämfört med konkurrenterna. Om alla varumärket som har moderbolag med verksamhet i Ryssland bojkottades skulle det uppstå problem med livsmedelsförsörjningen”, skriver han bland annat.

Ukraina tackar för bojkotten av Mondelez

Nyligen gick Marabous chef för Sverige, Martina Flemström, ut med en liknande argumentation i en debattartikel i Aftonbladet.

Men i Ukraina är man nöjda – i ett svar till Martina Flemström skriver landets antikorruptionsmyndighet:

”Tack även till alla organisationer som har tagit det modiga steget att bojkotta Mondelez produkter. Ert engagemang gör stor skillnad. Alla skatter som ert dotterbolag Mondelez Rus har betalat in bidrar till Putins krigskassa som finansierar återkommande bombningar mot oss”.

Debattartikeln är undertecknad Agiya Zagrebelska, som är chef för sanktionsavdelningen vid antikorruptionsmyndigheten.

Omsatte över 300 miljarder

Mondelez omsatte över 300 miljarder kronor förra året. Företaget driver tre fabriker i Ryssland. Konkurrenten Nestlé bedriver även de affärer i Ryssland.

Under lördagen kom också nyheten att Ikea bojkottar Marabou.

Rättelse: I en tidigare version visade vi en bild på varumärken som livsmedelskoncernen Mondelez producerar. Den bilden var daterad och felaktig har därför tagits bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.