Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt varumärkesexperten Mats Georgson är det mycket som tyder på att Marabous kris kan bli långvarig. Hör anledningarna varför i klippet. Foto: SVT/TT

Här är företagen med kopplingar till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Glass från GB, öl från Carlsberg och frukostflingor från Nestlé.

Det är exempel på produkter vars ägare fortfarande har verksamhet kvar i Ryssland. Trots detta är det just Marabouchokladen som bojkottats.

– Det handlar inte om objektiv rättvisa. Vissa företag hamnar i skottgluggen, säger varumärkesexperten Mats Georgson.

Den senaste tiden har det stormat rejält kring Mondelez som äger välkända svenska varumärken som Marabou, Oboy och Philadelphia. Företaget har kvar delar av sin verksamhet i Ryssland och i slutet av maj svartlistades de av ukrainska antikorruptionsmyndigheten NACP.

Men Mondelez är långt ifrån det enda företaget som fortfarande verkar i Ryssland. Ett annat exempel är det brittiska företaget Unilever, som bland annat äger svenska GB Glace.

Lovade att dra sig ur

I samband med att kriget i Ukraina bröt ut lovade Unilever att man bland annat skulle stoppa all import och export av produkter till och från Ryssland. Man lovade även att stoppa alla nyinvesteringar i landet.

Nu ett drygt år senare kan man enligt ukrainska myndigheter se hur tillbakadragandet stannat upp. De finns därför kvar på en lista som tagits fram av Kiev School of Economics över företag med verksamhet i Ryssland.

Även Carlsberg, som bland annat säljer Apotekarnes julmust, Ramlösa, Festis och Pripps blå finns med på Kiev School of Economics lista. Liksom Nestlé som säljer frukostflingor, barnmat, Zoégas kaffe och Kit Kat. Och det finns fler kända företag på listan.

Trots detta är det fortfarande Mondelez, och framför allt märket Marabou, som har fått bära skulden.

– Det handlar inte om objektiv rättvisa. Vissa företag hamnar i skottgluggen, säger varumärkesexperten Mats Georgson.

Inget lätt beslut

Han menar att det är svårt för ett stort företag att snabbt avveckla all sin verksamhet i Ryssland.

– Man sitter med en otrolig massa tillgångar, man har all personal som man inte bara kan sparka ut. Och det här är inte ett försvar, men det är inte lätta beslut, säger han.

Enligt Maria Stareborn, pressansvarig på Unilever Nordic, har företaget sedan mars 2022 upphört med all import och export av sina produkter till och från Ryssland. Man har också upphört med alla kapitalflöden in i och ut ur landet, skriver hon i ett mejl till SVT.

SVT har sökt Carlsberg och Nestlé för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.