Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör politikern i Göteborg: Följer Ukrainas svarta lista. Foto: TT/Bertil Enevåg Ericson

Bred västsvensk bojkott mot Marabouägaren: ”Ska inte stötta”

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad stoppar alla verksamheter från att köpa in Mondelez produkter med omedelbar verkan. Även nöjesparkerna Liseberg och Skara sommarland avbryter sina inköp.

– Vi ska inte stötta företag som har kvar sin verksamhet i Ryssland, säger Eva Ternegren (MP), ordförande i inköp- och upphandlingsnämnden i Göteborg.

Produkter som kaffe, mjukost, O'boy och andra varor som tillhandahålls av Mondelez kommer inte längre beställas av Göteborg stads verksamheter. Även det ramavtal som staden har med leverantörer som köper in Mondelez varor berörs.

Se nämndens ordförande om vad detta innebär för stadens inköp i klippet ovan.

Nöjesparker slutar med Mondelez

Liseberg och Skara sommarland meddelade på fredagen efter ett styrelsemöte att man avbryter alla ytterligare inköp från Mondelez. De kommer, liksom Göteborgs stad, att göra en större genomlysning av vilka produkter man köper in.

– Syftet är att se hur man ska hantera företag som finns på olika svarta listor. Det här gör vi för att vår lojalitet står till hundra procent med det ukrainska folket och emot Rysslands aggressioner mot Ukraina, säger Mårten Westlund, PR- och kommunikationschef på Liseberg efter dagens styrelsemöte.

Hur långt kan genomlysningen gå, det kan ju bli många produkter?

– Det är ett uppdrag som styrelsen gör till företagsledningen, så det får vi se.

Politiska krav i regionen

På fredagen krävde Moderaterna i Västra Götalandsregionen att regionen inför ett totalstopp av alla varor som tillhandahålls av företag som fortsätter bedriva verksamhet i Ryssland. Det kan även handla om företag med många arbetstillfällen i regionen som till exempel Volvo, vars ägare Geely också finns med på listan:

– Det handlar om att markera. Så mycket inköp gör vi inte från regionen att det påverkar arbetstillfällen i Sverige, säger Lars Holmin (M), vice ordförande i regionstyrelsen i Västra Götaland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten om Mondelez åtgärd: ”De går inte hela vägen” Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.