Gröna Lund. Foto: Janerik Henriksson/TTT

Marabou stoppas i alla stora svenska nöjesparker

Uppdaterad
Publicerad

Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland pausar alla inköp från Mondelez, som bland annat äger Marabou och O'boy. Nu bojkottas företaget av samtliga stora nöjesparker i Sverige.

Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Kolmården, Skara Sommarland och Furuvik, skriver i pressmeddelandet att bojkotten beror på Mondelez relation till Ryssland.

”Trots att vi endast har svenska produkter från Marabou och Mondelez Sverige i våra parker kan vi inte bortse från att deras moderbolag Mondelez fortfarande bedriver affärsverksamhet i Ryssland och har svartlistats av Ukraina.”, skriver företaget.

Följer Liseberg

Tidigare idag meddelade Liseberg att parken avbryter alla ytterligare inköp från Mondelez. Även Göteborgs stad har meddelat att de stoppar alla kommunala verksamheter från att köpa in produkter från Mondelez, med omedelbar verkan.

– Vi ska inte stötta företag som har kvar sin verksamhet i Ryssland, säger Eva Ternegren (MP), ordförande i inköp- och upphandlingsnämnden, i ett pressmeddelande.

Bojkotten påverkar inköpet av produkter såsom kaffe, mjukost och O'boy.

Mondelez vd: ”Full förståelse”

Tidigare i veckan publicerade Mondelez vd, Martina Flemström en debattartikel i Aftonbladet, där hon försvarade företaget. Hon skriver att Marabou fördömer kriget i Ukraina, men att det är fler företag än Mondelez som har verksamhet i Ryssland.

– Samtidigt kan jag inte låta bli att undra om dessa aktörer inser hur många varor de behöver exkludera om de ska vara konsekventa, skriver hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten förklarar: Så blev den svenska chokladkakan frontfiguren i bojkotten mot jätteföretaget Mondelez. Foto: SVT

Rättelse: I en tidigare version visade vi en bild på varumärken som livsmedelskoncernen Mondelez producerar. Den bilden var daterad och felaktig har därför tagits bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.