Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regionstyrelsens ordförande Mikael Andersson Elfgren (M) om varför man stoppar inköp av svartlistade Marabouägaren på sjukhusen i Västmanland. Foto: SVT

Regionen stoppar inköp av svartlistade Marabouägaren

Uppdaterad
Publicerad

Inköp och försäljning av chokladbitar som schweizernöt och Daim som säljs under varumärket Marabou stoppas inom region Västmanland. Detta efter att livsmedelsföretaget Mondelez, som äger varumärket, svartlistats av Ukraina, skriver regionen i ett pressmeddelande. 

– Att pausa inköp av varor från Mondelez är ett exempel på åtgärd och är en viktig markering, skriver Malin Gabrielsson (KD), regionråd med ansvar för specialistvård och kostverksamhet.

Chokladen slängs inte

För patienter, besökare och medarbetare på regionen kommer andra varumärken finnas tillgängliga om man är sötsugen. Produkterna som redan ligger på hyllorna på sjukhusen och på kaféer slängs eller kasseras inte utan finns kvar så långt lagret räcker.

– Men vi kommer inte köpa in nya produkter så länge pausen varar, skriver Mikael Andersson Elfgren (M).

Fabriker i Ryssland

Beslutet att bojkotta bolaget är ett led i regionens inriktning att stödja Ukraina och går i linje med flera andra svenska företag och myndigheter som tagit avstånd från livsmedelsföretaget. Anledningen till att Mondelez svartlistats är att företaget har fabriker och försäljning i Ryssland.

Enligt ukrainska myndigheter betalade bolaget mer än en halv miljard kronor i skatt till ryska staten förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.