Konst för laddat för ministermöte

Uppdaterad
Publicerad

När EU:s utrikesministrar hade möte på Moderna Museet i förra veckan möblerade museet om. På inrådan av regeringskansliet valde man att ta ner stötande tavlor.

Dick Bengtssons tavlor, där nazisymbolen svastikan ofta förekommer, har väckt både kontroverser och gillande – och passerar sällan utan känslor.

Nu hänger två av hans verk på Moderna Museet i Stockholm.

Men när Carl Bildt samlade EU:s alla utrikesministrar för att informellt möte passade inte den typen av konst på väggarna.

På direkt inrådan från regeringskansliet ombads museet ta ner Dick Bengtssons två verk inför mötet. Hans ”Edvard Hopper: Eary Sunday Morning” och ”Hatt & Mössfabrik”.

– Vi fick en begäran, en vädjan, från regeringskansliet om vi kunde ta ner verken. Vi tog den vädjan på allvar och tog ner tavlorna också av respekt för Dick Bengtsson, säger Ann-Sofie Noring, chef för Konst och förmedling på Moderna museet.

Är inte det att underskatta besökarnas förmåga att ta till sig konst?

– Nej det tycker jag inte. Tavlorna innehåller tecken och människor läser in tecken väldigt bokstavligt. Vi ville inte att tankarna skulle föras åt fel håll, säger Ann-Sofia Noring.

När Kulturnyheterna ringer upp sekretariatet för EU-möten i Sverige låter det ungefär likadant.

– Vi ansåg inte att det fanns pedagogiska resurser att förklara verket, svarade Mårten Grunditz, chef för sekretariatet för EU-möten i Sverige.

Stängde museet för allmänheten

Moderna Museet stängde för allmänheten mellan 31 augusti och 8 september med anledning av EU-mötet.

– Det är givetvis extremt ovanligt för oss att hålla stängt för publik i en vecka, men vi får ta tillfället i akt att visa upp verksamheten för en samlad världspress, sa Moderna museets chef Lars Nittve i ett pressmeddelande då.

Picasso matchar inte krig

Det är inte första gången obekväm konst tas ner för att passa i ett visst politiskt sammanhang. När Colin Powel stod inför FN:s generalförsamling 2003 och pläderade krig mot Irak fanns en tavla i lokalen som inte matchade hans budskap.

Pablo Picassos ”Guernica”, en påminnelse om nazisternas bombning av staden 1937, täcktes över av ett blått skynke.

Isak Klasson & Sofia Benholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.