Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Konstnären Loulou Cherinet. Foto: SVT

Konstförening anordnar konstfestival i klimatets tjänst

Publicerad

Hållbar stadsutveckling står i fokus när föreningen Mossutställningar bjuder till promenadföreläsningar i Norra Djurgårdsstaden och en konstfestival på Strömparterren – med filmvisningar, kampsångskaraoke och medborgarsamtal samtal med inbjudna forskare, konstnärer och andra med en vision om framtidens stadsplanering.

– Konstnärer är i grunden människor som övat upp sig på att ”visionära” om hur det skulle kunna vara. Vi tror att de kan inspirera andra också att tänka nytt och annorlunda, säger Stella d'Ailly från konstföreningen Mossutställningar.

Syftet är att få medborgarna att för ett ögonblick glömma alla dystopiska föreställningar om framtiden och istället börja tänka på hur vi ska kunna ta oss ur denna existentiella och klimatkris som vi fortsatt oss i. Det hela inleds redan på lördag med ett promenadföreläsnings-maraton i Djurgårdsstaden i Stockholm. En stadsdel världsberömd för sina urbana ekosystemtjänster.  

Naturen gör jobbet

I rapporten Låt naturen göra jobbet presenteras en vision om hur Norra Djurgårdsstaden ska optimeras med olika ekosystemtjänster som temperaturreglering, luftrening, bullerdämpning, rekreation, UV-strålningsskydd och stressreducering. Det fick konstnären Loulou Cherinet att häpna.

– Vi kan slappna av nu för vi har kommit på ett sätt där naturen kan lösa de här problemen och laga sig själv. Det är vårt hopp om att lösa problemen. Men det enda jag ser är en otroligt utsatt människa som kommer hem från jobbet, på gränsen till utbrändhet och som då ska omges av de här ekosystemtjänsterna som ska reparera en, säger Loulou Cherinet. 

20 eldar

Men vad döljer sig bakom de fina orden? Loulou Cherinets konst kretsar ofta just kring detta. Det osynliga i språket och hur det påverkar oss. Nya verket Wild Beyond ställer frågor kring en av Sveriges mest hypade stadsdelar. Målningen ska avtäckas på Strömparterren på söndag, då Mossutställningar anordnar en konstfestival om hållbar stadsutveckling bland annat med filmvisning, musik och gruppsamtal.

– Vi kommer att ha 20 brasor på plats med en samtalsledare vid varje eld, berättar Stella d'Ailly

Övriga medverkande är bland annat konstnären Marie-Louise Ekman och klimat-konstnärsduon Bigert och Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer