• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Djuren blir människans ideal i ny konstutställning

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar och ny forskning har gjort att relationen mellan människa och natur har fått en egen strålkastare i konstvärlden. I en ny utställning på Uppsala konstmuseum syns människan som ett förödande vilddjur, medan djuren är planetens goda invånare.

Just nu är det flera utställningar och projekt i konstvärlden som fokuserar på att blanda konst och naturvetenskaplig forskning. I Stockholm har den nya konsthallen Accelerator öppnat på universitetsområdet Frescati och på Bonnier konsthall blickar man ut i kosmos för att svara på frågan om vilket ansvar vi har för vår planet.

Eko sci-fi

På Uppsala konstmuseum tar den nya utställningen The non human animal upp vår relation till djuren, bland annat i ljuset av klimatförändringarna. Åtta konstnärer, alla verksamma på det norra halvklotet, ifrågasätter människans roll i förhållande till djur och natur, framför allt genom skulptur- och videoverk.

– När man lever med djur märker man att de har en otrolig förnimmelse av och en djup förståelse för jorden. Något som vi har förlorat, säger konstnären Lenore Malen, till Kulturnyheterna.

Lenore Malen är amerikan, verksam i New York och har under de senaste 20 åren intresserat sig för djur i sina videoverk och installationer. På Uppsala konstmuseum visas hennes konstfilm Eve in sheepland som tillhör genren ekologisk science fiction och placerar Eva och Adam från den bibliska skapelseberättelsen mitt i en fårskock.

– Precis som Margaret Atwood skulle säga är science fiction det vi lever i i dag. Det är en värld som kan verka absurd men som faktiskt påminner om den vi har. Jag har en väldigt mörk känsla av vad människor gör med världen just nu.

Naturtrend

Kulturnyheternas konstkritiker Ingela Lind är inte förvånad över att djur och naturvetenskap dyker upp allt mer i konstvärlden, och tror att trenden kommer att hålla i sig.

– Utställningen på Uppsala konstmuseum befinner sig i korsningen mellan vetenskap och konst. Det är många utställningar som rör sig där, i något slags omprövning av vårt tänkande och vetande.

Vår syn på oss själva och vad det innebär att vara en människa är och kommer nog alltid att vara ett aktuellt ämne för konsten, menar hon.

– Under upplysningstiden tänkte man att människan skiljer sig från djuren eftersom människan har förnuft. Men nu har ju människans förnuft klappat samman, det har förstört världen. Då vänder man sig till djuren och frågar sig vad som skiljer oss från dem, som i dagens ljus verkar mer oskuldsfulla än människan.

Djuren ett ideal

Även framsteg inom naturvetenskapen har fått konstnärer att intressera sig för samtida forskning. Flera av konstnärerna i utställningen samarbetar med vetenskapliga institutioner.

Lenore Malen har studerat västerländska filosofer som Jacques Derrida och Michel Focault, och hon är även inläst på människans ursprung och arkeologisk forskning. Hon pekar på att människan kunde breda ut sig över så stora landområden på grund av vår aggressiva natur. Intresset för djuren kommer av att de avviker från oss människor.

– Djuren har en nisch, ett eget område. De lever inom en sfär som de var genetiskt designade för. Jag vet inte vad som har hänt med vår genetiska nisch, men det har blivit okontrollerbar, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.