Foto: AP/TT

Ahmad al-Faqi al-Mahdi ska böta för Malis förstörda kulturarv

Uppdaterad
Publicerad

Ahmad al-Faqi al-Mahdi beordrade förstörelsen av kulturarv i Timbuktu 2012. Förra året dömdes han till nio års fängelse, nu ska han betala över 25,5 miljoner kronor för skadorna.

September i fjol blev första gången någon dömdes för krigsbrott efter att ha förstört ett kulturarv. Ahmad al-Faqi al-Mahdi dömdes till nio års fängelse av den internationella brottsmålsdomstolen i Haag 2016 och domstolen hoppas att domen ska fungera som vägledande för liknande brott i framtiden.

LÄS MER: Förstörde kulturarv – döms till fängelse

Nu dömer internationella brottsmålsdomstolen Ahmad al-Faqi al-Mahdi på nytt. Han ska nu betala för skadorna, en summa på 2,7 miljoner euro, motsvarande 25,5 miljoner kronor, rapporterar The Guardian.

Ahmad al-Faqi al-Mahdi erkände att han beordrade attackerna i Timbuktu för fyra år sedan, som ledde till förstörelse av Sidi Yahia-moskén och nio mausoleer av lera. Han har bett det maliska folket om ursäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.