Alice Cooper och Andy Warhol träffades på en Cooper-konsert i New York 1972. Foto: TT

Alice Cooper upptäckte bortglömt Warhol-verk i förrådet

Publicerad

Alice Cooper har upptäckt ett 40 år gammalt verk av konstnären Andy Warhol i sitt förråd. Hårdrocksstjärnan köpte verket för omkring 20 000 kronor av sin vän Warhol på 70-talet. Nu kan tavlan ”Little Electric Chair” visa sig vara värd miljoner.

Verket är en del av Warhols ”Death and disaster”-serie, och är ett klarrött tryck av ett fotografi föreställande Sing Sing-fängelsets elektriska stol. Coopers manager Shep Gordon berättar för brittiska The Guardian att tavlan hittades ”ihoprullad i ett rör” i Alice Coopers förråd, efter att Coopers mamma nämnt att hårdrocksstjärnan köpte verket under det tidiga 70-talet.

Shep Gordon minns att Cooper och hans dåvarande flickvän Cindy Lang köpte tavlan för 20 000 kronor 1972, efter att hårdrocksstjärnan och Andy Warhol börjat umgås på New Yorks rockklubbar.

Minns inte hur det gick till

Idag kan verket vara värt omkring 90 miljoner kronor, förutsatt att den osignerade tavlan är äkta. Problemet är att Cooper, som omkring den tiden lades in på rehab för alkoholism, inte minns så mycket av 70-talet.

– Han säger att han minns att han pratade med Warhol om verket. Han tror att det hände på riktigt, men han kan inte ta gift på det, säger Coopers manager Shep Gordon.

Warhol-experten Richard Polsky har kontrollerat ”Little Electric Chair” och bedömer att den sannolikt är äkta, och tills vidare planerar Cooper åtminstone att hänga upp tavlan istället för att förvara den i förrådet.

– Ingen trodde att den var värd något på den tiden, Andy Warhol var ännu inte ”Andy Warhol” 1972, säger Shep Gordon.

– Allt var en dimma av droger och sprit på den tiden. Men du skulle sett Alice ansikte när vi fick det uppskattade värdet. Han tappade hakan och stirrade på mig: ”Är du seriös? Jag äger ju den!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer