Avbildade Trump naken – hotas med stämning

Publicerad

Illma Gore fick motta dödshot för sitt nakenporträtt av Donald Trump med liten penis. Nu hotas hon med stämning om hon säljer målningen.

Efter att amerikanska gallerier vägrat erbjöd Maddox Gallery i London att visa konstnären Illma Gores nakenporträtt i pastell och olja av fastighetsmagnaten Donald Trump. Verket, med titeln ”Make America Great Again”, avbildar Trump, som leder i kampen om att bli republikanernas presidentkandidat, i en okonventionell position, med putande mun och liten penis.

Bilden fick stor spridning på sociala medier efter att konstnären publicerat den på sin Facebooksida i februari i år. Flera sajter valde dock att censurera eller helt ta bort bilden efter att konstnären­­­ hotats med stämning.

Till salu för 1,2 miljoner kronor

Hundratals personer har köat för att se verket i London där den är till salu i en budgivning som nu är uppe på över 100.000 pund, knappt 1,2 miljoner svenska kronor. Anonyma källor hotar nu på nytt konstnären med rättegång om hon väljer att sälja målningen. 

Illma Gore har sin bas i Los Angeles men tog sin tillflykt till Storbritannien efter att ha mottagit dödshot för sin kontroversiella målning. Men i Europa har reaktionerna huvudsakligen varit uppmuntrande.

En konstnärs jobb

– Vem trodde att det skulle bli en så stor sak av detta? Jag anser att en konstnärs jobb är att iscensätta samtiden, säger Illma Gore till The Guardian.

Gore tror att det var hennes konstverk som inspirerade till Marco Rubios uttalande om storleken på Donald Trumps händer. Detta ledde i sin tur till att den första veckan av de amerikanska primärvalen dominerades av debatten om storleken på Trumps kroppsdelar. 

Stämningar mot konstnärer och kulturutövare som skämtar om och driver med mäktiga män är på tapeten. Förra veckan rapporterade Kulturnyheterna om att Tysklands förbundskansler Angela Merkel tillåter att komikern Jan Böhmermanns drift med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan blir rättssak.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer