Dyr tavla Foto: AFP/TT

Da Vinci-tavla väntas gå för 100 miljoner dollar

Uppdaterad
Publicerad

Den enda privatägda Leonardo Da Vinci-tavlan ska säljas på auktion i New York den 15 november. Priset för tavlan, som heter Salvator Mundi, förväntas bli 100 miljoner dollar och säljaren är den ryske oligarken Dmitrij Rybolovlev.

Tavlan Salvator Mundi, som föreställer Jesus, har kallats ”Holy Grail of old master paintings” och har en brokig historia.

Leonardo Da Vinci målade tavlan åt Ludvig XII av Frankrike på 1500-talet. Därefter hamnade den hos det engelska kungahuset på 1600-talet, men såldes på auktion 1763 för att sedan försvinna i 140 år.

I början av 1900-talet dök den upp på auktion igen och har sedan dess bytt ägare fler gånger, samtidigt har många experter ifrågasatt om den verkligen är äkta.

Det var först för sex år sedan som tavlan restaurerades och fick sitt äkthetsintyg. 2013 köpte den ryske oligarken Dmitrij Rybolovlev tavlan för 127,5 miljoner dollar. Nu ska han sälja tavlan på grund av en lång och utdradgen skilsmässa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.