Munch museet i Oslo. Foto: TT

Flera verk av konstnären Edvard Munch stulna

Publicerad

Ett trettiotal värdefulla verk av den norske konstnären Edvard Munch misstänks ha stulits i samband med att de var utlånade till studentboenden i Oslo.

Det var ingen spektakulär kupp som låg bakom försvinnandet av de totalt 34 verken av den norske konstnären Edvard Munch som misstänks vara stulna. Många av verken tros ha försvunnit efter att ha lånats ut till ett studentboende fram till 1970-talet.

Enligt en granskning som den norska tidningen Dagbladet har gjort är totalt 34 verk som tillhör Munch-museet spårlöst försvunna, verk som skulle ingå i en kommande utställning på British Museum i London i vår.

– Oslo kommuns hantering av den här gåvan är så illa att man kan gråta. Det är verkligen sorgligt, säger Elisabeth Munch-Ellingsen, släkting till konstnären, till Dagbladet.

Lånades ut till studentboenden

Samtliga av de försvunna verken donerades till Oslo stad och prydde länge, i väntan på att få en permanent hemvist, väggarna i studentkorridorer, matsalar och sovsalar på studentboendet Sogn i Oslo, fram till 1970-talet. Under tiden målningarna har varit utlånade har flera bilder stulits.

1973 blev Munchs målning Historien stulen från en studentrestaurang, men hittades sedan i en soppåse i en park i Oslo. Samtidigt letar Munch-museet fortfarande med ljus och lykta efter de resterande försvunna verken.

Munch-museet hoppas fortfarande på att hitta de försvunna verken, trots att de försvann för årtionden sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer