Fotografen Julia Lindemalm tilldelas det första Lars Tunbjörk-priset. (Bilden t h är något beskuren) Foto: Sara Johari och Julia Lindemalm

Hon får det första Lars Tunbjörk-priset

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen Julia Lindemalm tilldelas det första Lars Tunbjörk-priset. ”Hennes bildspråk är både rakt på sak och poetiskt när hon lyfter fram vår längtan och förvirring inför det okända”, står det bland annat i motiveringen.

Borås Tidning har sedan 2001 delat ut litteraturpriset Borås Tidnings debutantpris. Nu instiftar man också Lars Tunbjörk-priset, som ska gå till en fotograf som verkar i hans anda. Den första pristagaren blir alltså Julia Lindemalm.

– Jag älskar hans syn på mänskligheten, det absurda och humorn, samtidigt som det finns en smärta och ett sånt djup i det också.

– Jag är otroligt hedrad över att juryn tycker att jag verkar i hans anda, säger Julia Lindemalm till Kulturnyheterna.

Djur i fokus

I den egen konsten står djuren i fokus.

– Det finns en paradox i att vi har en sådan kärlek till djur, samtidigt som vi också behandlar dem illa och det där är något jag dras till, säger Julia Lindemalm. På djurparker till exempel presenteras vi för en verklighet, medan jag som fotograf ser en annan.

Lars Tunbjörk-priset är på 25.000 kronor. I augusti öppnar en utställning med Julia Lindemalms bilder på Abecita Konstmuseum i Borås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.