Hon hjälper Kinas finanselit välja konstverk

Publicerad

Förra året gick den kinesiska konstmarknaden om den brittiska som den nästa största i världen.

Melanie Lum, just nu aktuell som curator för en utställning med kinesisk samtidskonst på galleri C.F Hill i Stockholm, har varit med och byggt upp en av landets främsta privata samlingar.

– Inte bara i storstäder som Shanghai och Peking utan även i de mindre provinserna syns fler och fler konstmuseum, just nu. Det signalerar hur viktig konsten har blivit i Kina. När landet och dess befolkning blir rikare, blir förstås också konsten en viktigare del av det livsstilen, säger Melanie Lum.

Kombinationen av en växande kinesisk överklass som storsatsar på konst och en regim som uppmuntrar deras strävan med kraftiga skattereduktioner, har lett till ett blomstrande kinesiskt konstliv de senaste åren.

Konstrådgivare åt miljardär

Amerikansk-kinesiska Melanie Lum arbetar som konstrådgivare åt miljardären Budi Tek, en finansman som byggt sin rikedom genom att sälja halvfabrikat. Nu är han en av Kinas ledande konstsamlare med ett eget museum i Shanghai. Det är Melanie som hjälper honom att hitta de just nu mest intressanta konstnärskapen att investera i.

– Hans samling sträcker sig från historiskt viktiga kinesiska verk till mycket modern västerländsk konst. Genom åren har han utvecklat en egen smak. Han vill att museet ska vara en plattform – för det bästa inom västerländsk och asiatisk konst.

Med sig till utställningen i Sverige har Melanie Lum och hennes kollega Shi Zheng valt att visa upp verk från sju av de just nu mest omtalade och framgångsrika kinesiska konstnärerna. De flesta av verken utgår ifrån den kinesiska konsthistorien både vad gäller materialval och tematik.

Ingen politisk konst

Så hur förhåller sig Melanie Lum egentligen till den kinesiska statscensuren som kraftigt begränsat den konstnärliga yttrandefriheten i landet ?

– Jag har aldrig haft såna problem eftersom konsten jag arbetar med inte är politiskt subversiv.

Skulle du kunna ställa ut politiskt subversiv konst?

– Jag har aldrig försökt, så jag är inte säker, säger Melanie Lum och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.