I ”Project precious trash” förvandlas skräp till mode. Foto: Fredrik Sederholm

Hon vill göra skräp till högsta mode

Publicerad

Chipspåsar, fruktnät och plast har konstnären Johanna Törnqvist förvandlat till kläder. Att återvinna skräp till hantverk ska väcka tankar kring vår konsumtion, i nya utställningen ”Project Precious Trash” på HV Galleri i Stockholm.

I sin utställning Project Precious Trash återvinner textilkonstnären Johanna Törnqvist vårt skräp för att öka medvetenheten kring vår konsumtion. Hon har samlat skräp från fyra olika personer som konsumerat mycket av en specifik vara, för att sedan fotografera, filma och skapa kläder av resterna.

– Modevärlden kan inte fortsätta som den gör idag, vi måste börja tänka annorlunda. Vi bör se över vår konsumtion, det handlar inte bara om att köpa, slänga, köpa, slänga – utan försöka återanvända och återbruka, försöka ärva kläder och material, sy om, säger textilkonstnären Johanna Törnqvist.

Precisionen viktig

Utställningen har redan visats i Göteborg och kommer finnas i Stockholm på Handarbetets Vänner Galleri fram tills den 17 september, för att sedan flyttas till Malmö.

– Det har varit jätteviktigt att skräpet blir haute coture, jag har sytt allting väldigt noga för att lyfta skräpet. Om jag slarvar så fortsätter det att vara skräp. Genom hantverket eller handarbetet så lyfter jag det och gör det värdefullt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer