Är pappan till Wihelm Tells gåta pappa också till spådamen Maria Pilar Abel? Snart vet vi. Foto: TT

I dag faderskapstestas Salvador Dali: ”Vi tar en tand”

Publicerad

Smältande klockor, svävande stilleben och långa ryggslut – i dag inleds ett faderskapstest i samma surrealistiska anda som konstnärens målningar.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om den spanska spådamen Maria Pilar Abel, som hävdar att Salvador Dali är hennes pappa. Efter tio års kamp beslöt en spansk domstol för en knapp månad sedan att faderskapstesta konstnärens kvarlevor. I dag inleds processen.

Maria Pilar Abels advokat Enrique Blazquez, säger till nyhetsbyrån AP att man ska vara försiktig så att man inte förstör den balsamerade kroppen. Dali har legat begravd i sin födelsestad Figueres i Katalonien sedan sin död 1989.

– Jag tror inte det kommer bli några problem, säger Blazques. Vi tar ett hårstrå. Eller en tand om det behövs. Men inga långa ben.

Känd för långa kroppsdelar

Det är oklart om Blazques förstod den lite morbida ironin i sitt uttalande. Dali är ju känd just för att förlänga ben och andra kroppsdelar i sina målningar. Till exempel på elefantben och hästar i målningarna Den helige Antonius frestelse och Elefanterna från 1946 och 1948. Och förstås den långa rumpan i Wilhelm Tells gåta från 1933 som hänger på Moderna museet i Stockholm.

Skulle det visa sig att Dali är Maria Pilar Abels pappa skulle det innebära att hon har rätt till en fjärdedel av Dalis kvarlåtenskap, vilket förstås skulle innebära en förmögenhet. När Dalis målningar går på auktion klubbas de för hundratals miljoner kronor.

Men i nuläget koncentrerar sig Maria Pilar Abel på själva faderskapstestet.

– Jag är mest intresserad av resultatet av DNA-testet. Processen som kommer efter tar vi då.

När resultatet av DNA-testet kommer är ännu oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer