Foto: Wikimedia /Bengt Oberger

Skarp kritik mot Kungliga konsthögskolan

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2015 larmade personal på Kungliga konsthögskolan om vanstyre på skolan till Universitetskanslerämbetet, UKÄ. Nu är utredningen klar och myndigheten riktar skarp kritik mot skolans hantering av händelserna.

Kulturnyheterna rapporterade under den tidiga våren år 2016 om att en anonym skrivelse undertecknad ”stora delar av kungl. Konsthögskolans personal” i slutet av föregående år skickats till Utbildningsdepartementet, Riksrevisionen och Universitetskanslerrämbetet, UKÄ.

Skrivelsen tog upp en rad upplevda missförhållanden på skolan. Som Kulturnyheterna rapporterade då handlade skrivelsen om hur medarbetarna på skolan upplevde att verksamheten var toppstyrd av den dåvarande rektorn Marta Kuzma och att det ska ha förekommit fall där både studenter och personal blivit bestraffade efter att ha riktat kritik mot skolans ledning.

Bland annat angavs att utdelningen av ett stipendium till en av skolans studenter stoppats på grund av att denne uttalat sig kritiskt om utbildningen.

LÄS MER: ”Konsthögskolan genomsyras av rädsla”

Tillsynsmyndigheten gjorde undantag

UKÄ har som uppdrag att granska kvaliteten i högre utbildning, samt utövar även juridisk tillsyn över alla universitet och högskolor. De utreder i vanliga fall inte anonyma anmälningar, men gjorde i det här fallet ett undantag hänvisat till att anklagelserna i skrivelsen var av så pass allvarlig karaktär och berörde frågor gällande den dåvarande rektorns agerande.

LÄS MER: ”Vanstyret” på Kungliga Konsthögskolan utreds

Riktar kritik mot stipendiehantering

Under slutet av juni i år kom UKÄ:s beslut och de riktar nu kritik mot skolans hantering av händelserna. Bland annat kritiserar de skolans handläggning och beslut av stipendieärendet och menar att högskolans praxis vid urvalsprocessen inte efterföljdes.

Därtill kritiserar UKÄ att högskolan i strid mot anställningsförordningen inte utlyst en tillsättning av en chefstjänst. Samt även att högskolans webbsida enbart fanns tillgänglig på engelska och således stred mot språklagen som anger att ” att det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas”.

Kritik mot styrelsens hantering av utredningen

UKÄ kritiserar även hur styrelsens agerande gällande de anklagelser som riktades mot den dåvarande rektorn.

”Det borde vara självklart för en högskolestyrelse att genomföra en seriös och objektiv utredning när högskolans rektor anklagas för oegentligheter”, skriver UÄK i sitt beslut och hänvisar till att styrelsen trots sitt så kallade fulla ansvar enligt högskolelagen inte agerade när både medarbetare och även Konstakademien larmade om rådande förhållanden på skolan.

När UKÄ som en del av utredningen av högskolan begärde förklaringar från styrelsen ifrågasatte dessa myndigheten som lämplig remissinstans och menade rektorn inte skulle ”undandras möjligheten att, inom sina beslutsbefogenheter, styra och svara för KKHs angelägenheter.”

Något som fick UKÄ att också ifrågasätta rektorns deltagande och kritisera skolan för att utifrån förvaltningslagens jävsregler då det senare även framkommit att den dåvarande rektorn varit delaktig styrelsens svar till UKÄ.

LÄS MER: Kungliga Konsthögskolans rektor avgår

Rutindokument för att undvika framtida fel

Under våren 2016 lämnade rektorn Marta Kuzma sitt uppdrag för att istället leda Yale University School of Art i USA.

I sitt svar till UKÄ gällande myndighetens beslut beskriver högskolan att de för att undvika framtida fel gällande beredningen av stipendier tagit fram ett rutindokument. Kulturnyheterna har sökt Berit Svedberg som under tiden för händelserna var styrelseordförande på Kungliga Konsthögskolan för en kommentar, men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.