KRO varnar: Ateljédöden sprider sig över Sverige

Publicerad

En av Stockholms läns största ateljéföreningar som håller till i Gustavsbergs gamla porslinfabrik riskerar att gå i graven. Närmare 3000 personer har skrivit under ett protestbrev mot Värmdö kommuns planer på att sälja lokalerna. Det blir allt färre och allt dyrare med ateljéplatser i Sverige varnar nu Konstnärernas riksorganisation, KRO.

– Jag tycker att vi ser ett extra tryck nu. När det är så här pass stora ateljésammanhåll så är det extra iögonfallande. När det blir mer attraktivt så trängs konstnärerna undan, för att de har så små möjligheter att betala för sig ekonomiskt på grund av att de har så små inkomster, säger KRO:s riksordförande Katarina Jönsson Norling.

Gustavsberg är synonymt med keramik och just det sysselsätter många av de närmare 100 konstnärer som har sin ateljé i g-studion, i den gamla porslinsfabriken, som kommunen nu planerar att sälja. 

”Det vore ju själva fan om vi ska åka ut nu”

Konstnärernas riksorganisation, menar att den planen äventyrar ett levande kulturarv och att själva fenomenet, just att konstateljéer säljs ut, sker på flera platser i Sverige.

Liknande fall har förekommit tidigare, i både Göteborg och Lund.

– Det vore ju själva fan om vi ska åka ut nu, när själva hamnen ska handla om kultur här i Gustavsberg. Jag tycker det är en jättedålig idé att sälja ut kulturarbetarnas platser för att finansiera ett kulturhus, säger konstnären Ingela Andersson, som varit verksam i ateljéföreningen G-studion i Gustavsberg i 26 år.

”Var ska vi verka någonstans?”

Värmdö kommun som äger lokalerna ska bygga nytt kulturhus men de närmare hundra konsthantverkare och konstnärer som hållit till i den gamla porslinsfabriken, de blir utan lokal enligt planen. Även om ett slutgiltigt beslut fortfarande väntar. 

– Var ska vi verka någonstans? Vi som jobbar med det som är skrymmande och kräver sådana här typer av lokaler, frågar sig konstnären Ingela Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer