Mästare från marmor till möbelfragment

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna möter Tony Cragg, en av världens mest hyllade skulptörer, som är aktuell med en svensk utställning.

På ömse sidor av Djurgårdsbrunnskanalen i Stockholm, står sedan några dagar tillbaka fem skulpturer utplacerade, som tillsammans väger drygt 19 ton. Varje konstverk har sin egen dynamik, men interaktionen med parken och besökarna ger dem en ytterligare dimension.

Konstnären och skulptören Tony Cragg tillhör en av de främsta inom samtidskonsten. Han är känd för att ha använt sig av en mängd olika material i sina verk – allt från möbelfragment, plastbitar, gamla hushållsredskap till industriavfall – för att på senare år successivt övergå till mer traditionella material som brons, trä och marmor.

Han föddes i Liverpool, England. Numera är han bosatt i Tyskland – där han bland annat har en egen skulpturpark – men tillbringar minst tre månader om året på Tjörn i Bohuslän.

Skulpterar relationens hetta

Det centrala i Tony Craggs konstnärskap är förståelsen av materialet, som modelleras till abstrakta och expressiva former. Vissa har – liksom i naturen – en organisk, mångfacetterad yta i kombination med en ytterst precis och logisk invändig struktur.

Andra verk som ”Caldera” – den geologiska termen för vulkanisk krater – vibrerar av en helt annan emotionell hetta.

– Det är en berättelse om ett förhållande mellan två personer, som arbetade ett tag i min konstnärsateljé, säger Tony Cragg med ett underfundigt leende på läpparna, samtidigt som han tittar bort mot sin skulptur.

– Det var inte en odramatisk relation.

Utställningen pågår 5/6 – 28/10, 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer