Fotografiet ”Elephant on Bare Earth” som oljemålningen anklagas för att vara baserad på. Foto: Nick Brandt

Mio stäms av världskänd fotograf

Uppdaterad
Publicerad

Nick Brandt anklagar den svenska möbeljätten för att ha sålt piratkopior av hans kända verk ”Elephant on Bare Earth”.

Konflikten mellan den amerikanske fotografen Nick Brandt och möbelkedjan Mio går vidare. Nu stämmer Brandt företaget efter händelsen förra året, då Mio sålde oljemålningar som hade stora likheter med Brandts berömda elefantfotografi ”Elephant on Bare Earth”.

Nick Brandt kräver 300.000 kronor i skadestånd, förbud mot fortsatt användning av motivet och en publicering av domen på annonsplats i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

”Kvalitén på tavlan är undermålig. Att förknippas (…) med dåligt hantverk ger ett oprofessionellt intryck och svärtar ned verkets anseende”, skriver Brandts advokater i stämningsansökan som hävdar att såväl Brandt som fotografiet tagit skada av Mios agerande.

Upptäcktes i somras

Som Kulturnyheterna har rapporterat tidigare började konflikten  i augusti förra året när Fotografiska, som just då anordnade en utställning med Brandt, påtalade likheterna i ett Facebook-inlägg. Efter att Kulturnyheterna ringt Mios pressavdelning och ställt frågor om likheterna, bad de om ursäkt och plockade bort tavlan ur sitt sortiment.

–  Det är olyckligt och vi ber om ursäkt. Det har skett en brist i våra rutiner där vi inte har haft en tillräckligt grundlig koll med våra leverantörer, sa Mios vd Björn Lindblad då, och lovade skärpta rutiner.

Var inte utagerat

Efteråt sa Fotografiskas projektledare Håkan Gustavsson att saken var utagerad för deras del, något som Brandt själv uppenbarligen inte höll med om. Sedan dess har parterna förhandlat om en uppgörelse, som nu mynnar ut i en juridisk konflikt, enligt stämningsansökan.

Mio har tidigare skrivit om händelsen på sin Facebook-sida, där de hävdat att oljemålningen föreställande en majestätisk elefant köpts in genom en leverantör och att de inte känt till att den var en kopia. Enligt stämningsansökan har Mio sålt sammanlagt 19 exemplar av målningen för 1195 kronor styck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Konst
Mer Kultur
Mer Nyheter