Konstkritikern: ”Moderna museet fullgör inte sitt uppdrag”

Publicerad

Moderna museet lider av Stockholmsfixering och sköter inte sitt nationella uppdrag. Det menar konstkritikern Dan Jönsson, som räknat museets inköp de senaste åren och att majoriteten av verken kommer från Stockholmsgallerier.

I en hård debattartikel i Dagens Nyheter går konstkritikern Dan Jönsson till attack mot Moderna Museet.

– När jag tittade på museets inköpshistorik fann jag att det är ett försvinnande litet antal verk som har köpts in utanför Stockholm. Det är ett problem som har med representation och demokrati att göra, och hur museet fullgör sitt nationella uppdrag, säger Dan Jönsson.

Han beskriver en stor uppgivenhet bland gallerister runtom i landet, och en bild av att de statliga, Stockholmsbaserade institutionerna är omöjliga att nå fram till.

– Jag menar att Moderna museet idag bara bekräftar den ordning som råder istället för att motverka den, som man också skulle kunna göra, säger Dan Jönsson.

”Därför har vi köpt verken i Stockholm”

Gitte Ørskou är överintendent på Moderna Museet. Hon säger att hon gärna tar till sig av kritiken men att den behöver nyanseras.

– Två exempel: inom de senaste tre åren har vi köpt verk av AnnikaElisabeth von Hausswolff, som bor i Göteborg, och Runo Lagomarsino, som är verksam i Skåne – men båda har gallerister i Stockholm. Därför har vi köpt verken i Stockholm. Det är inte min uppgift att säga till en konstnär: nej nu ska du ta dig till ett lokalt galleri, säger Gitte Ørskou.

Hon menar att Stockholmsfokuset delvis är en konsekvens av hur konstmarknaden ser ut.

– Ja, det är en centrering av konst i Stockholm. Det är också mer konst i Paris än i Bretagne: det är en naturlig centrering kring de stora städerna. 

– Därför ska vi vara extra uppmärksamma på vad det är vi inte ser. Och det blir möjligt eftersom vi nu har en extra möjlighet att köpa in svensk konst, säger Gitte Ørskou.

”En fantastisk möjlighet”

Under 2021 år skjuter regeringen till 25 miljoner i coronastöd till Moderna Museet – just för att köpa konst och stödja konstlivet i hela landet. Dan Jönsson säger att ingen blir gladare än han om balansen mellan Stockholm och resten av landet blir mer rättvis.

– Jag ser de 25 miljonerna som en fantastisk och oväntad möjlighet för det offentliga att göra en skillnad i konstlivet som är alldeles för segregerad och Stockholmsfixerad, säger Dan Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer