”Dansande flickor” 1922, ”Margareta (klädd)”1952 och ”Margareta (naken)” 1951

Målningar värda flera miljoner stals 2017 – nu har polisen hittat dem

Publicerad

Tre Bror Hjorth-målningar värda flera miljoner stals vid ett inbrott i konstmuseet Bror Hjorths hus i Uppsala år 2017. Nu har polisen hittat alla tre.

– Det här är fantastiska nyheter! säger museets chef Tomas Järliden.

De tre målningarna stals vid ett inbrott i februari 2017 från Bror Hjorths Hus i Uppsala. Konstnärsmuseet är inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé.

– Det här är fantastiska nyheter! Vi har hoppats att de en dag skulle komma till rätta och det är med stor glädje och lättnad som vi tagit emot denna information från polisen. Vi ser fram emot att få tillbaka våra målningar, säger museets chef Tomas Järliden i ett pressmeddelande.

Kulturhistoriskt värdefulla

Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, känd för sina ofta färgstarka målningar, skulpturer och teckningar. Han finns representerad bland annat på Nationalmuseum, Moderna museet, Göteborgs konstmuseum och Malmö konstmuseum.

– Hans verk är en del av vår konst- och kulturhistoria, särskilt gäller det förstås i Uppsala. Det är i det perspektivet som målningarna har ett stort värde för oss, säger Tomas Järliden.

Värda flera miljoner

De tre målningarna hålls i polisens försvar tills de undersökts. Enligt polisens pressmeddelande är tavlorna värda flera miljoner kronor.

Polisen lyckades hitta verken genom ett ärende om grovt häleri. Ärendet utreds av polisens artskydds- och kulturarvsbrottsgrupp på Nationella operativa avdelningens utredningsenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.