Enorm staty avtäcks i Indien – fyra gånger så stor som Frihetsgudinnan

Uppdaterad
Publicerad

En staty till hyllning av den indiska frihetsledaren Sardar Vallabhbhai Patel avtäcks under onsdagen i Kavadia i Indien. Den kallas för en av världens största statyer och mäter fyra gånger Frihetsgudinnans längd.

The statue of unity är namnet på den enorma staty som ska avtäckas i Gujaratregionen i Indien av nuvarande premiärminister Narendra Modi. Statyn är fyra gånger så hög som New Yorks Frihetsgudinna och föreställer den indiska politikern och frihetsförkämpen Sardar Vallabhbhai Patel, skriver The Washington post

Det bronspläterade monumentet mäter 182 meter och förväntas fungera som en turistattraktion för området, men ska även avspegla landets storhet. I en kampanjfilm för statyn säger indiens premiärminister Narendra Modi: ”Se vår storhet och mät med vår nations storhet, det är vad vi vill”.

Över 4000 arbetare har jobbat dygnet runt sedan 2013 för att statyn ska stå färdig i tid.

Foto: Ajit Solanki/TT

”Iron man of India”

Under statyn kommer det att ligga ett museum och ett audiovisuellt galleri, som ska visa Sardar Vallabhbhai Patels livshistoria och hans bidrag till Indiens kamp för självständighet.

Nationella förenandedagen firas årligen den 31 oktober till minne av Sardar Vallabhbhai Patel. Minnesdagen instiftades 2014 och infaller även på Patels födelsedag. Patel kallas i ofta folkmun för Iron man of India.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.