Mediepådraget var stort när Konstfack öppnade vårens elevutställning. Alla ville se det omstridda konstverket och intervjua den numera rikskända eleven Anna Odell. Föga hade hon anat vilka konsekveneser hennes examensarbete skulle få.
– En anledning till att jag ville göra det här var att när jag precis börjat på Konstfack mötte en tjej på bron som var i samma situation som jag själv var när jag var sjuk. Det var en så otrolig situation... det kändes som att möta sig själv, berättar Anna Odell.
Händelsen satt igång många tankar som Anna Odell ville göra något av. Samtidigt jobbade hon i ett annat projekt som utforskade krockarna som blir mellan psyksjuka, vården och samhället.
Försvarar sitt agerande
– Den slutna psykvården är den mest maktfullkomliga del vi har i samhället och just därför måste den kunna granskas och genomlysas. Jag såg inte annat sätt än detta, säger Anna Odell till ABC.
Fejkad psykos
I sitt självbiografiska verk väljer Anna Odell att iscensätta sitt eget självmordsförsök för mer än 10 år sedan och berätta om sina erfarenheter av den svenska psykiatrivården.
Konstverket består av tre filmade delar: hennes telefonsamtal med olika psykmottagningar om att hon planerar att spela psykisk sjuk, självmordsförsöket på Liljeholmsbron samt akutpsykmottagningen.
– Jag påstår inte att det alltid är så här inom vården, men jag vill visa att det KAN vara så här. För mig har det varit så två gånger, berättar Anna Odell.
-Bemötandet blev exakt likadant bägge gångerna, det står i journalerna.
”Tänk om alla var som dem på bron”
Anna Odell har träffat och tackat två av de tre personer som kom fram till mig på bron. – De var varken kränkta eller arga.
Yvonne Åstrand, Rapport